Η Γαλλία στέλνει άρματα μάχης στη Ρουμανία για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

0
30
Η Γαλλία στέλνει άρματα μάχης στη Ρουμανία για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Η Γαλλία στέλνει άρματα μάχης στη Ρουμανία με στόχο την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, 13 άρματα μάχης Leclerc μεταφέρονται σιδηροδρομικώς από το Μουρμελόν-λε-Γκραν της βορειοανατολικής Γαλλίας στη βάση Τσίνκου της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της αμυντικής ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Στόχος είναι η ενίσχυση της αποστολής, υπό γαλλική διοίκηση, η οποία άρχισε στις 28 Φεβρουαρίου 2022 σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το φορτίο αυτό είναι «η τελευταία πράξη μιας περίπλοκης επιμελητειακής επιχείρησης, που συνίστατο στη μεταφορά οδικώς και σιδηροδρομικώς μιας επιλαρχίας τεθωρακισμένων με προορισμό τη Ρουμανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Σαμουέλ (ο γαλλικός στρατός απαγορεύει τη δημοσίευση των επωνύμων των μελών του), που είναι υπεύθυνα για την επιμελητεία στο κέντρο διοίκησης του στρατού ξηράς για την ηπειρωτική Ευρώπη της Λιλ, στη βόρεια Γαλλία.

Τα 13 άρματα μάχης θα διασχίσουν «λίγο περισσότερα από 2.000 χλμ.», δηλαδή «διαδρομή μιας εβδομάδας, σιδηροδρομικώς, περνώντας από πέντε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης», δήλωσε. «Είναι ισχυρά πολεμικά όπλα αλλά τοποθετούνται σε αμυντική θέση», διευκρίνισε.

Οι πρώτες αυτοκινητοπομπές με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) αναχώρησαν στις 18 Οκτωβρίου από το στρατόπεδο του Μουρμελόν-λε-Γκραν, με τη συνδρομή του 516ου συντάγματος εφοδιασμού της Τουλ, στην ανατολική Γαλλία.

Συνολικά, «είμαστε στη διαδικασία μεταφοράς περίπου 150 οχημάτων μάχης, με όλο τον εξοπλισμό τους και πυρομαχικά, που “δείχνει τη θέση της Γαλλίας στο πλευρό των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ» στην ανατολική Ευρώπη, παρατήρησε ο συνταγματάρχης Σαμουέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όταν ρωτήθηκε σε σχέση με πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε την οδική μεταφορά αυτών των αρμάτων μάχης, αναγκάζοντας τη Γαλλία να ναυλώσει τρένα, ο συνταγματάρχης Σαμουέλ απάντησε ότι «εξαρχής» ο στρατός «είχε προβλέψει» να χρησιμοποιήσει τους σιδηροδρόμους και την οδική μεταφορά.

«Επιλέχθηκε ο σιδηρόδρομος για να πληροί τα τεχνικά πρότυπα, κυρίως αυτά της Γερμανίας. Ο συνολικός υλικοτεχνικός χειρισμός γίνεται τον ίδιο χρόνο με τον προβλεπόμενο», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Πιερ Γκοντιγιέρ, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή dikaiologitika.gr