Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
7.1 C
Athens
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επιβεβαιώνει Τσελέντη ο Λέκκας για μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων -Πόσο...

Επιβεβαιώνει Τσελέντη ο Λέκκας για μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων -Πόσο έτοιμα είναι τα σπίτια και οι δομές

0
31
Επιβεβαιώνει Τσελέντη ο Λέκκας για μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων -Πόσο έτοιμα είναι τα σπίτια και οι δομές
Ανησυχία στους σεισμολόγους έχει προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός στην Εύβοια, καθώς κάνουν λόγο ότι υπάρχει πιθανότητα οι Αλκυονίδες να δώσουν ένα μεγάλο σεισμό τα επόμενα 5 χρόνια. Ο Ευθύμης Λέκκας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Άκη Τσελέντη.

Ο Άκης Τσελέντης δήλωσε νωρίτερα ότι «Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες – Περιμένω σεισμό κοντά στο 6 σε βάθος 5ετίας», κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ευθύμιος Λέκκας και είπε «Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό.»

Όπως είπε ο κ. Λέκκας: «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού»

Πόσο θα αντέξουν τα σπίτια σε έναν ισχυρό σεισμό

Σχολιάζοντας, μιλώντας στην ερτ, κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των επιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.»

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο καθηγητής Τσελέντης:

«Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα.

Η έκλυση ραδονίου στην ατμόσφαιρα είναι μία προ σεισμική μεθοδολογία, η οποία εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Βεβαίως, το ραδόνιο εκλύεται συνεχώς στην ατμόσφαιρα από μεγάλα ρήγματα.

Όταν έχουμε διαφοροποίηση αυτής της έκθεσης του ποσοστού έκλυσης, υποψιαζόμαστε τι μπορεί να σημαίνει και να συνδέεται με μία σεισμική δραστηριότητα.

Όμως δεν είμαστε πάντα σίγουροι. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή αν υπάρχει ή όχι, γιατί είναι θέματα ερευνών που ο καθένας από εμάς τους επιστήμονες διεξάγει σε κάθε περιοχή.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εκείνο το οποίο τελευταία ουσιαστικά αποφασίσαμε στον ελληνικό χώρο είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να αναλύει όλα αυτά τα θέματα, όλες αυτές τις προγνώσεις με στόχο να πληροφορεί σωστά την Πολιτεία, μια πολιτεία που έχει θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση του ελληνικού χώρου.»

Όσο για το κατά πόσο ο σεισμός των 4,7 ήταν ο κύριος σεισμός απάντησε:

«Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται πολύ καλά με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 50 μετασεισμοί. Είχαμε και προσεισμούς. Κατά πάσα πιθανότητα η σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Περιμένουμε τις επόμενες ώρες να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να είμαστε έτοιμοι ότι είναι ο κύριος σεισμός. Εάν συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία θα είμαστε σίγουροι έως αύριο ότι είναι ο κύριος σεισμός.»

Για το κατά πόσο ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ένταση εδώ στην Ελλάδα, ή να ενεργοποιήσει κάποια ρήγματα, απάντησε:

«Βεβαίως, με βάση το σεισμό του 1999 στο Ισραήλ είχαμε τότε προειδοποιήσει ότι διεγείρεται ο ελληνικός χώρος, δεδομένου ότι η τουρκική πλάκα προωθήθηκε τότε 10 μέτρα προς τον ελληνικό χώρο. Θεωρούμε ότι ένας σεισμός πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας ενδεχομένως να έχει κάποιες επιπτώσεις στη σεισμικότητα της Ελλάδας.

Όμως πρέπει να δούμε τι σεισμός είναι αυτός που εκδηλώνεται στο ρήγμα της Ανατολίας κάθε φορά για να εκτιμήσουμε εάν όντως θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο.»

Ακολουθήστε το DNews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή dikaiologitika.gr