Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μίνι ενδομικροσκόπιο που θα μπορούσε να επιταχύνει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

0
32

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μίνι ενδομικροσκόπιο που θα μπορούσε να επιταχύνει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Ένα μικροσκοπικό ενδομικροσκόπιο που μπορεί να ελιχθεί με άνεση σε μικρούς χώρους μέσα στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, θα μπορούσε να επιταχύνει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το δημιούργησαν.

Επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα ενδομικροσκόπιο που έχει διάμετρο μικρότερη από 1 χιλιοστό – περίπου το πλάτος 25 ανθρώπινων τριχών – και έχει σχεδιαστεί για να εισέρχεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να παρέχει προβολές ιστών και οργάνων.

Η συσκευή μπορεί να δώσει εικόνες από το εσωτερικό του ιστού με πρωτοφανή ταχύτητα, δήλωσε η ομάδα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το ενδομικροσκόπιο θα βοηθήσει τους χειρούργους να εντοπίζουν καρκινικά κύτταρα μεγέθους ενός εκατοστού του χιλιοστού με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τις παραδοσιακές μεθόδους. Πιστεύουν επίσης πως θα βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης για επακόλουθες επεμβάσεις για την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων που προηγουμένως διέφευγαν της ανίχνευσης. Όπως αναφέρει η «Independent» στο σχετικό δημοσίευμα, το ενδομικροσκόπιο θα βοηθήσει και στη χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού, όπου ο χειρουργός αφαιρεί τον καρκίνο αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο φυσιολογικό μαστό.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η χρήση της συσκευής θα βοηθήσει τους χειρουργούς να εντοπίσουν ύποπτο ιστό γύρω από όγκους πολύ γρήγορα και με ακρίβεια – με το ενδομικροσκόπιο να παράγει έως και 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε το σύστημά της για προκαταρκτικές μελέτες σε ανθρώπινο καρκινικό ιστό, ενώ τώρα, χειρουργοί και παθολόγοι το δοκιμάζουν σε εργαστηριακά δείγματα καρκινικού ιστού.

Η επιστημονική ομάδα θα ξεκινήσει σύντομα κλινικές δοκιμές καν εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το σύστημα θα είναι διαθέσιμο σε μια πενταετία.

ΠΗΓΗ: Independent

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr