Εκτίμηση από… «χρυσάφι»: Οι ποσότητες των κοιτασμάτων καλύπτουν με φυσικό αέριο την Ελλάδα για 100 χρόνια

0
15
Οι ποσότητες των κοιτασμάτων καλύπτουν με φυσικό αέριο τη χώρα για 100 χρόνια, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο και διευθύνων σύμβολου της ΕΔΕΥΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), Γιάννη Μπασιά.

Ο κ. Μπασιάς υποστήριξε ότι υπάρχουν «αποθέματα της τάξης 70 με 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, που αντιστοιχούν γύρω στα 12 με 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα όγκο» στην περιοχή στην οποία θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες.

«Σίγουρα τις ανάγκες της Ελλάδας τις καλύπτει. Μην νομίζετε ότι όλα αυτά θα βρεθούν. Συνήθως στη δουλειά μας, υπολογίζουμε ότι ένα 25%-30% είναι ένας μεγάλος βαθμός επιτυχίας, που είναι και αυτά σημαντικά, διότι οι ανάγκες της Ελλάδας σήμερα μπορεί να είναι 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο.

Εάν κάνετε μια αναγωγή και κρατήσετε το 20%- 25% με 600 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καλύπτετε τις ανάγκες της Ελλάδας για 100 χρόνια, που σημαίνει ότι θα υπάρξει η δυνατότητα και σε αυτή τη χειρότερη περίπτωση συμβολής και σε ανάγκες άλλων χωρών» συμπλήρωσε ο κ. Μπασιάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Εκδόθηκε η NAVTEX: Ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη για υδρογονάνθρακες

Την NAVTEX για σεισμικές έρευνες με το πλοίο SANCO SWIFT σε Κρήτη εξέδωσε τo Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η NAVTEX θα διαρκέσει από σήμερα 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, και θα περιλαμβάνει περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νότια της Πελοποννήσου.

navtex383

Ποιες περιοχές περιλαμβάνονται

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οποία όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινούν άμεσα σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.

Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Πηγή dikaiologitika.gr