Διπλωματικές πιέσεις σε Ουκρανία για συνομιλίες με Μόσχα – Σολτς – Μπάιντεν: Ανεύθυνες οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας

0
7
Διπλωματικές πιέσεις σε Ουκρανία για συνομιλίες με Μόσχα - Σολτς - Μπάιντεν: Ανεύθυνες οι πυρηνικές απειλές της Ρωσίας
Η πρόσφατη επίσκεψη του καγκελάριου, Όλαφ Σόλτς, στην Κίνα και η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία που είχαν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο καγκελάριος ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο για τα αποτελέσματά της επίσκεψής του στο Πεκίνο, με τους δύο ηγέτες να «εκτιμούν τη σαφή δήλωση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μίλησε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων και επίσης κατά της απειλής χρήσης τους».

Συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία 

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο καγκελάριος και ο πρόεδρος «καταδίκασαν τους συνεχιζόμενους ρωσικούς βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών υποδομών, ιδίως εγκαταστάσεων παροχής ενέργειας, στην Ουκρανία» και συζήτησαν για τις ρωσικές απειλές και τις «αβάσιμες κατηγορίες» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας για ενδεχόμενη χρήση «βρώμικης» βόμβας.

Οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους», σημείωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Η έκκληση του προέδρου Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη αξίζει πλήρη στήριξη»

«Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα διεξαγάγει συνομιλίες με την Ρωσία»

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα διεξαγάγει συνομιλίες με την Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι επίσης διστακτική να συμμετάσχει σ’ αυτές.

Η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις όσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία.

«Οι πρόσφατες απειλές της Ρωσίας για πυρηνικό πόλεμο είναι «ανεύθυνες»

Επιπλέον, ο Μπάιντεν και ο Σολτς, σύμφωνα με το republicworld, συμφώνησαν μεταξύ τους ότι οι πρόσφατες απειλές της Ρωσίας για πυρηνικό πόλεμο είναι «ανεύθυνες» και θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να αμυνθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Σολτς έρχεται μια ημέρα αφότου ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον προέτρεψε να χρησιμοποιήσει την «επιρροή της Κίνας στη Ρωσία».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ο Jinping εξέδωσε μια έμμεση προειδοποίηση στη Ρωσία σχετικά με τις συνεχείς πυρηνικές απειλές της για πρώτη φορά μετά την εισβολή.

Η Κίνα αποστρέφεται την παγκόσμια ειρήνη, οι ΗΠΑ υπόσχονται ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία

Ο Σι επιβεβαίωσε επίσης ότι η Κίνα θα στηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία για να διευκολύνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και «την οικοδόμηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας».

Ονομάζοντας την παρούσα παγκόσμια κατάσταση «σύνθετη και ασταθή», ο Κινέζος πρόεδρος αναγνώρισε περαιτέρω ότι η Κίνα και η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλουν από κοινού στην παγκόσμια ειρήνη ως «μεγάλες και ισχυρές χώρες», ανέφερε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαίωσαν την Ουκρανία ότι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια παρά τις ενδιάμεσες εκλογές που πλησιάζουν.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο την Παρασκευή ότι «είναι σίγουρος ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα είναι ακλόνητη και ακλόνητη» παρά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Πηγή dikaiologitika.gr