Αίγυπτος: Καταγγελία ότι ο απεργός πείνας Αλάα Άμπντελ Φάταχ στερείται υπεράσπισης

0
18

Αίγυπτος: Καταγγελία ότι ο απεργός πείνας Αλάα Άμπντελ Φάταχ στερείται υπεράσπισης

Για δεύτερη φορά μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, η διεύθυνση της φυλακής όπου κρατείται ο αιγυπτιοβρετανός πολιτικός κρατούμενος εμπόδισε την Κυριακή τον συνήγορο υπεράσπισης του, Χάλιντ Αλί, να τον δει.  Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ πραγματοποιεί απεργία πείνας επί επτά μήνες, παρότι είχε εξασφαλίσει την άδεια δικαστή, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Ο Αλάα Άμπντελ Φάταχ, ηγετική μορφή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης και πολιτικός αντιπαλος του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έπαψε να πίνει ακόμη και νερό την περασμένη Κυριακή, καθώς ξεκίναγε η COP27 στην Αίγυπτο.

Έκτοτε, η οικογένειά του τονίζει πως διατρέχει κίνδυνο να πεθάνει, ζητεί να της δοθεί απόδειξη πως βρίσκεται στη ζωή και αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις των αρχών πως είναι «καλά στην υγεία του». Η αιγυπτιακή εισαγγελία έχει φθάσει στο σημείο να πει πως «αμφιβάλλει» πως βρίσκεται σε απεργία πείνας.

Τα προσκόμματα των αρχών

Την πρώτη φορά, την Πέμπτη, η διοίκηση της φυλακής θεώρησε την άδεια επίσκεψης που προσκόμισε ο συνήγορος άκυρη, διότι είχε εκδοθεί την προηγουμένη, παρότι, σύμφωνα με τον κ. Αλί, είχε ισχύ «για μια εβδομάδα».

Τη δεύτερη φορά, χθες Κυριακή, στον κ. Αλί επετράπη να εισέλθει στη φυλακή μεν, αλλά έπειτα από μια ώρα μάταιης αναμονής στην αίθουσα συναντήσεων, αστυνομικός του είπε πως «η φυλακή έκλεισε», εξήγησε μέσω Facebook.

«Έλαβα την άδεια από την εισαγγελία του Καΐρου στις 15:00, έσπευσα για να είμαι όσο πιο γρήγορα γινόταν στη φυλακή» Ουάντι Νατρούν, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Καΐρου, «πριν από τις 17:00, παρουσιάστηκα εκεί στις 16:45», διευκρίνισε.

Η νέα άρνηση έκλεισε την εβδομάδα του μπραντεφέρ της οικογένειας του αγωνιστή για τη δημοκρατία και των αιγυπτιακών αρχών, που ξεκίνησε ταυτόχρονα με την COP27.

Η αδελφή του Σανάα Σάιφ οργάνωσε δύο συνεντεύξεις Τύπου στη σύνοδο για το κλίμα. Και στις δύο παρεμβάσεις της, καταφέρθηκε εναντίον μορφών που τάσσονται υπέρ του προέδρου Σίσι διότι αρνούνται πως ο αδελφός της είναι «πολιτικός κρατούμενος», τον χαρακτηρίζουν «εγκληματία».

Όμως, ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Σίσι αναγκάστηκε να συζητήσει την υπόθεση αυτή με αρκετούς ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, που του έθεσαν ερωτήματα για τον Αλάα Άμπντελ Φάταχ.

Η Ουάσιγκτον τονίζει πως δεν έχει στη διάθεσή της καμιά απόδειξη για το ότι ο φυλακισμένος ακτιβιστής είναι «καλά στην υγεία του».

Την Παρασκευή, άλλη αδελφή του κρατούμενου, η Μόνα Σάιφ, κατέθεσε νέο αίτημα για να του απονεμηθεί χάρη στην επιτροπή προεδρικής χάριτος, τονίζοντας πως ο Αλάα είναι «ο μόνος άνδρας της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα του», πασίγνωστου δικηγόρου ειδικευμένου σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ότι ο γιος του παρουσίασε «αυτισμό» και «δεν μιλάει πια» μετά την πιο πρόσφατη σύλληψή του.

Επιχειρήματα που φάνηκε να συμμερίζεται ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές τοκ σόου στην Αίγυπτο, ο Αμρ Αντίμπ, μέγας υποστηρικτής του προέδρου Σίσι: ο παρουσιαστής τάχθηκε υπέρ της απονομής χάριτος, καθώς θα εξυπηρετούσε «το συμφέρον της Αιγύπτου πάνω απ’ όλα».

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr