Ξενοδοχεία μόνο για να… κοιμηθείς ή αλλιώς «υπνοτουρισμός» για όσους υποφέρουν από αϋπνίες

0
34
Ξενοδοχεία μόνο για να... κοιμηθείς ή αλλιώς «υπνοτουρισμός» για όσους υποφέρουν από αϋπνίες

«Ξύπνησε» για τα… καλά ο υπνοτουρισμός, καθώς αυξάνονται τα ξενοδοχεία που προσφέρουν «όνειρα γλυκά» στους αγχώδεις πελάτες τους και σε όσους υποφέρουν από αϋπνίες και κακή ποιότητα ύπνου.

Oι κρίσεις, το άγχος, το περιβάλλον, οι οθόνες αποτελούν παράγοντες που διαταράσσουν την ποιότητα ύπνου εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί αναζητούν γιατροσόφια, «μυστικά», ήχους ή ακόμα και ειδικούς χώρους για να καταφέρουν να απολαύσουν λίγες ώρες ανενόχλητου ύπνου και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Οι θεραπευτές ύπνου που «χορηγούν» κόλπα, συνήθειες και τελετουργικά πληθαίνουν, όπως και η ζήτηση για τέτοιους συμβούλους.

Ο τουρισμός ύπνου γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς αυξάνονται όσοι υποφέρουν από αϋπνίες και κακή ποιότητα ύπνου και αναζητούν διαμονή σε ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο που θα εστιάζει στον ύπνο.

Ρεπορτάζ του CNN σημειώνει πως τον τελευταίο χρόνο το ξενοδοχείο «Park Hyatt» της Νέας Υόρκης έχει δημιουργήσει τη σουίτα «αναδόμησης του ύπνου Bryte», μια σουίτα περίπου 84 τετραγωνικών μέτρων, η οποία είναι εξοπλισμένη με ανέσεις που υπόσχονται να βελτιώνουν τον ύπνο.

Παράλληλα, η εταιρία «Rosewood Hotels & Resorts» πρόσφατα παρουσίασε μια σειρά «καταφύγιων» που ονομάζονται «Αλχημεία του ύπνου», τα οποία είναι σχεδιασμένα για να προωθούν την ξεκούραση.

Το Zedwell, το πρώτο ξενοδοχείο του Λονδίνου εστιασμένο στον ύπνο (διαθέτει δωμάτια εξοπλισμένα με καινοτόμα ηχομόνωση και λειτούργησε το 2020), και η σουηδική εταιρία κατασκευής κρεβατιών «Hastens» ίδρυσαν πέρυσι το πρώτο «Hästens Sleep Spa Hotel», ένα ξενοδοχείο 15 δωματίων στην πόλη της Πορτογαλίας, Κοΐμπρα

Σύμφωνα με την ερευνήτρια και συγγραφέα του βιβλίου «Sleep for Success!», δρ Ρεμπέκα Ρόμπινς, οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που επικεντρώνονται στις «στρατηγικές υγιούς ύπνου», οι οποίες στοχεύουν στην παροχή εργαλείων στους επισκέπτες, που χρειάζονται για να βελτιώσουν τον ύπνο τους, μπορούν να είναι ωφέλιμες, υπό τον όρο ότι ένας επιστήμονας συμμετέχει σε αυτές.

Ο θεραπευτής ύπνου και δάσκαλος διαλογισμού Μαλμίντερ Τζιλ υποστηρίζει στο CNN Travel ότι η τουριστική βιομηχανία ύπνου έχει αναπτυχθεί εξαιτίας της αυξανόμενης τάσης όλα να κινούνται προς τη μακροζωία.

Ο Τζιλ συνεργάστηκε με το «Cadogan» στο Λονδίνο, προκειμένου να δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία που θα προσφέρεται στους επισκέπτες με προβλήματα στον ύπνο, την αποκαλούμενη «Θυρωρός ύπνου».

Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει μια πρακτική διαλογισμού που προκαλεί ύπνο, ένα «μενού» μαξιλαριών με επιλογές που απευθύνονται σε επισκέπτες που προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι, την επιλογή μιας βαριάς κουβέρτας, ένα τσάι για τον ύπνο ειδικά σχεδιασμένο για την υπηρεσία και ένα αρωματισμένο μαξιλάρι.

Η πανδημία και η αλλαγή της καθημερινότητας

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η πανδημία κορονοϊού συντέλεσε τόσο ώστε ο ύπνος να διαταραχτεί -με την αλλαγή της καθημερινότητας, την καραντίνα κ.λπ.- όσο και για να υπάρξει μια συλλογική ευαισθητοποίηση και τον κόσμο να βάζει σε προτεραιότητα την ευεξία. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Sleep Medicine» έδειξε ότι το 40% των πάνω από 2.500 ενηλίκων που πήραν μέρος ανέφερε τη μείωση της ποιότητας του ύπνου από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή dikaiologitika.gr