Βρετανία: «Ο Μπόρις Τζόνσον βρήκε τις 100 υπογραφές για να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός» λέει συνεργάτης του

0
34
Βρετανία: «Ο Μπόρις Τζόνσον βρήκε τις 100 υπογραφές για να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός» λέει συνεργάτης του

Υπόψηφιος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα είναι ο… πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς κατάφερε να μαζέψει τις 100 υπογραφές που απαιτούνταν.

Πιο αναλυτικά, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να βρήκε τις 100 υπογραφές που αναζητούσε ώστε να τεθεί αντιμέτωπος του Ρίσι Σούνακ για την ηγεσία των Συντηρητικών και έτσι να κυνηγήσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Alex Wickham στο Twitter, ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, υποστήριξε ότι ο Μπόρις Τζόνσον «συγκέντρωσε τις 100 υπογραφές βουλευτών». Έτσι θα είναι αντίπαλος του Σούνακ για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τη Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση», ανέφερε ο Σούνακ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός».

Μάλιστα, ο Σούνακ έχει συγκεντρώσει περίπου 150 υπογραφές από τους συνολικά 357 βουλευτές του κόμματος.

Παράλληλα, η Πένι Μόρντοντ δήλωσε ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά το ότι βρίσκεται αρκετά πίσω από τους αντιπάλους της Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών τους.

«Είμαι πολύ βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ στο BBC και υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο συζήτησε με τον Τζόνσον την αποχώρησή της από τη διαδικασία, με αντάλλαγμα ένα αξίωμα.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο Σούνακ είναι το μεγάλο φαβορί για να ηγηθεί των Συντηρητικών και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, καθώς σύμφωνα με τις εταιρείες στοιχημάτων, έχει 74% πιθανότητες να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, με τον Μπόρις Τζόνσον να συγκεντρώνει 23% και την Μόρντοντ 3%.

Αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 14:00 (ώρα Βρετανίας) ολοκληρώνεται η διαδικασία εκδήλωσης του ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους.

Από τις 15:30 έως τις 17:30 διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών του κόμματος και σε περίπτωση που δεν υπάρξει νικητής, από τις 18:30 έως τις 20:30 θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη ψηφοφορία και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 21:00 ώρα Βρετανίας.

Εάν και μετά το πέρας της δεύτερης ψηφοφορίας εξακολουθούν να υπάρχουν δύο υποψήφιοι (κάτι που πολλοί εκτιμούν ως το πιθανότερο), θα υπάρξει ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού κόμματος. Ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών και επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Πηγή dikaiologitika.gr