Σύνοδος Πράγας: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει για την τουρκική προκλητικότητα – «Απομακρύνεται» η συνάντηση με Ερντογάν

0
84
Σύνοδος Πράγας: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει για την τουρκική προκλητικότητα - «Απομακρύνεται» η συνάντηση με Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνυπάρξουν στην Πράγα, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, αλλά είναι εξαιρετικά αβέβαιο για την ώρα εάν θα έχουν κάποιο τετ α τετ.

Η πολεμική ρητορική της Τουρκίας συνεχίζεται ακόμη στο παρά πέντε της Συνόδου της Πράγα, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας (όπως τόνισε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο οποίος, ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος να ρίξει τους τόνους, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δηλώσεις του.

Με τα ως τώρα δεδομένα δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Σύνοδο της Πράγας. Αν και οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν στον ίδιο χώρο, εν τούτοις το πρόγραμμα δεν ευνοεί το να έχουν μια ευθεία αντιπαράθεση.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία πρόσκληση για συζήτηση με την Τουρκία στη Σύνοδο της Πράγας, όπως φάνηκε και από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έκαναν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Αρχικά, η Σύνοδος θα ξεκινήσει με μια Ολομέλεια γύρω στη 13:00, με αρκετούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Στις 14:00 προγραμματίζονται τέσσερα στρογγυλά τραπέζια, στα οποία μοιράζονται οι 43 ηγέτες.

Ο κ. Ερντογάν μιλά σε τραπέζι για την Ασφάλεια, όπου συμμετέχουν και ηγέτες με θέσεις παραπλήσιες με τις ελληνικές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης σε ένα άλλο για την Ενέργεια. Μετά τις 16:00 υπάρχει περιθώριο για διμερείς συναντήσεις, αλλά ο κ. Ερντογάν κλείνει τα ραντεβού του και σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η Σύνοδος θα κλείσει με ένα σύντομο δείπνο, όπως αναφέρει το Star.

Εν ολίγοις, μια συνάντηση «στα όρθια», στους διαδρόμους, μοιάζει αυτή την ώρα να είναι ίσως η μόνη πιθανότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους Ευρωπαίους για την τουρκική προκλητικότητα

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της Τουρκίας και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας, από την Προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, την Πέμπτη (6/10) θα ζητήσει επιτακτικά ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αν αυτή παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, αλλά και επέκταση χωρικών υδάτων από μέρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή dikaiologitika.gr