Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα για τον Ανδρέα Πάτση: «Στο μικροσκόπιο» η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

0
25
Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα για τον Ανδρέα Πάτση: «Στο μικροσκόπιο» η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η οικονομική εισαγγελία «ανοίγει» έρευνα προκειμένου – σε πρώτη φάση – να εξετάσει εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων εκ μέρους του Ανδρέα Πάτση, που διεγράφη την Τρίτη από τη Νέα Δημοκρατία.

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη προκάλεσαν τα πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή για να διερευνήσει αρχικά εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους του και αξιόποινων πράξεων, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα – με ανακοίνωσή του – ο προέδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, Θανάσης Μπούρας, έκανε γνωστό πως επισπεύδεται ο έλεγχος των δηλώσεων του πρώην βουλευτή, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί παρελείψεις.

Τι ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

Σύμφωνα με το νόμο ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεότερα στοιχεία, ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμά του το Γραφείο Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σχετικά με την υπόθεση ελέγχου του Ανδρέα Πάτση – που διεγράφη από την Νέα Δημοκρατία έπειτα από την αποκάλυψη της εξαγοράς εκ μέρους του κόκκινων δανείων ύψους 62 εκατ. ευρώ.

Κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση.

Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης επισπεύδεται.

«Επί του αναλυτικού πορίσματος θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή και θα αποφανθεί σχετικά», κατέληγε η ενημέρωση.

Ιδιοκτήτης τριών offshore o Ανδρέας Πάτσης – Τι ποινή προβλέπεται

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή επιστολή μελών του, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για τη διερεύνηση των καταγγελιών του εν λόγω βουλευτή Γρεβενών – υπογραμμίζοντας πως παρανόμως είναι ιδιοκτητης τριών εταιρείων με έδρα την Κύπρο.

Μόλις πρόσφατα ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποκάλυψε ότι ο Βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, τυγχάνει ιδιοκτήτης – κατά ποσοστό 100% – τριών (3) αλλοδαπών εταιρειών και συγκεκριμένα: α) της εταιρείας με την επωνυμία «SIGHTGREEN LTD», β) της εταιρείας με την επωνυμία «DAGORLIA LTD» και γ) της εταιρείας με την επωνυμία «HORSELORD LTD», οι οποίες άπασες έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο και οι οποίες μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του ανωτέρω Βουλευτή – σημείωναν χθες ο Παύλος Πολάκης και Σπυρίδωνας Λάππας.

Μάλιστα, υπογράμμιζαν πως σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003, απαγορεύεται στους βουλευτές η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα.

Μελετώντα τον σχετικό νόμο προκύπτει πως η άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Πηγή dikaiologitika.gr