Νέα κυβέρνηση στη Σερβία, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς απέφυγε να πάρει θέση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

0
18
Νέα κυβέρνηση στη Σερβία, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς απέφυγε να πάρει θέση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση της Σερβίας που πρότεινε η εντολοδόχος πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς.

Επί συνόλου 250 βουλευτών, υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν 157 βουλευτές ενώ 68 την καταψήφισαν. Πρόκειται για κυβέρνηση συνασπισμού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) που έχει την υποστήριξη μειονοτικών κομμάτων. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 28 υπουργεία εκ των οποίων τα τρία θα είναι άνευ χαρτοφυλακίου.

Στην προγραμματική της ομιλία, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς έθεσε ως προτεραιότητες την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τον διάλογο με το Κόσοβο και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Άνα Μπρνάμπιτς επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει στρατηγικός στόχος υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της Σερβίας. Για το θέμα του Κοσόβου η πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε την αφοσίωσή της στον διάλογο και κάλεσε την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις την Πρίστινα ώστε να επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε πριν από δέκα χρόνια στο πλαίσιο της συνθήκης των Βρυξελλών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Άνα Μπρνάμπιτς ξεκαθάρισε ότι στην σημερινή βουλή η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου «δεν πρόκειται να περάσει». Μιλώντας για το Κόσοβο, επισήμανε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου κάνοντας έμμεσα αναφορά στην Ουκρανία. 

Στον πόλεμο στην Ουκρανία η Άνα Μπρνάμπιτς απέδωσε χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύρραξης όπου – όπως είπε – κυριάρχησαν τα συναισθήματα έναντι της λογικής και εκτίμησε ότι στο μέλλον η ενέργεια και η εξασφάλιση τροφής θα αποτελέσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη ανθρωπότητα. Η πρωθυπουργός της Σερβίας στην προγραμματική της ομιλία απέφυγε να αναφερθεί στην στάση που θα τηρήσει η κυβέρνησή της στο αίτημα να εναρμονίσει η Σερβία της εξωτερική της πολιτική με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Άνα Μπρνάμπιτς δεν έκανε καμία αναφορά στις σχέσεις με την Μόσχα ούτε στο ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την στάση της στο θέμα των κυρώσεων.

Αποκλείστηκαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης

Ενδιαφέρον είναι ότι από την νέα κυβέρνηση αποκλείστηκαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που ζητούσαν ανοιχτά να ακολουθήσει η Σερβία φιλοδυτική πολιτική και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία. Από την άλλη, επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικών ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την Μόσχα και κατά την προεκλογική περίοδο υποστήριξε τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Σερβία μαζί με την Λευκορωσία είναι η μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενδιαφέρον από την συνεδρίαση για την εκλογή της νέας κυβέρνησης προκάλεσε η εικόνα από τα θεωρεία των ξένων διπλωματών στη βουλή όπου στην μία πλευρά κάθονταν όλοι οι πρέσβεις των ξένων κρατών συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και των ΗΠΑ και από την άλλη πλευρά, μόνος, καθόταν ο πρέσβης της Ρωσίας Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο.

Οι βουλευτικές εκλογές στην Σερβία διεξήχθησαν στις 3 Απριλίου του 2022. Η Άνα Μπρνάμπιτς αναλαμβάνει για τρίτη θητεία πρωθυπουργός της χώρας. Η πρώτη φορά ήταν το 2017 και η δεύτερη το 2020.

Πηγή dikaiologitika.gr