Ε.Ε: Ανάπτυξη «πολιτικής αποστολής» στην Αρμενία για την οροθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

0
30

Ε.Ε: Ανάπτυξη «πολιτικής αποστολής» στην Αρμενία για την οροθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Εντός του Οκτωβρίου η Ε.Ε θα αναπτύξει στην Αρμενία κατά μήκος των συνόρων της με το Αζερμπαϊτζάν  «πολιτική αποστολή» με σκοπό την συμβολή  στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και να γίνει η  οροθέτηση των συνόρων.

Η αποστολή θα έχει ορίζοντα δίμηνης διάρκειας και το ανακοίνωσαν σήμερα τα μέρη που συμμετείχαν σε τετραμερή σύνοδο, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, στην Πράγα.

Στις διαπραγματεύσεις πήραν μέρος ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίεφ , ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι τέσσερις άνδρες διεξήγαγαν συνομιλίες για ώρες, ως αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Στην κοινή ανακοίνωση  που εκδόθηκε αναφέρεται ότι, η Αρμενία δέχθηκε να διευκολύνει την τοποθέτηση της αποστολής και το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτή την αποστολή σε ό,τι το αφορά. Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης :

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στη διακήρυξη της Αλμά Ατά το 1991, με την οποία αναγνώρισαν αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία τους», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Επιβεβαίωσαν» ότι αυτή η τελευταία «θα αποτελέσει τη βάση των εργασιών των επιτροπών οροθέτησης των συνόρων και ότι η προσεχής συνάντηση των επιτροπών θα γίνει στις Βρυξέλλες ως τα τέλη Οκτωβρίου», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Με τις συμφωνίες της Αλμά Ατά (γνωστής πλέον ως Αλμάτι, της πρωτεύουσας του Καζακστάν) ιδρύθηκε η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Επρόκειτο για τις πιο αιματηρές μάχες των δυο γειτόνων του Καυκάσου από τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν το 2020.

Η σύγκρουση τους αφορά την τύχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα των Αρμενίων στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την οροθέτηση των συνόρων τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr