Δραματική έκκληση για βοήθεια από το Κίεβο: «Οι Ουκρανοί θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα»

0
19
Δραματική έκκληση για βοήθεια από το Κίεβο: «Οι Ουκρανοί θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα»

Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία, μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιδρομές σε ενεργειακές υποδομές της χώρας, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές ενέργειας – όπως είναι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής – προκαλούν μεγάλες διακοπές στο ρεύμα σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, αφήνοντας έκθετους του Ουκρανούς που ανησυχούν πλέον για το εάν το σύστημα θα «αντέξε»ι τους σκληρούς μήνες του χειμώνα.

Περίπου το 40% της συνολικής ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από επιθέσεις με drone και πυραύλους που εκτελέστηκαν με εντολή του Σεργκέι Σουροβίκιν, του νεότερου διοικητή της εισβολής του Κρεμλίνου.

Χαρακτηριστικά, στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, οι κάτοικοι έχουν λάβει προειδοποίηση για «απότομη επιδείνωση» των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων.

Σε πολλές πόλεις και συνοικίες της χώρας μας γίνονται διακοπές ρεύματος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί βιώνουν αυτή τη στιγμή αυτές τις διακοπές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα είναι η πόλη «Κίεβο και η επαρχία του», οι επαρχίες Ζιτομίρ (κεντροδυτικά), Πολτάβα, Τσερκάσι και Κιρόβογκραντ στο κέντρο, Ρίβνε (δυτικά), Χάρκοβο (ανατολικά), Τσερνιγκίβ και Σούμι στα βόρεια.

Η ιδιωτική ουκρανική εταιρεία DTEK ανακοίνωσε πως προγραμματίζονται για τις επόμενες ημέρες στο Κίεβο και την επαρχία του «πρωτοφανείς» διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης λόγω των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν στο ενεργειακό σύστημα στην Ουκρανία από τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα.

«Στείλτε μας κουβέρτες και γεννήτριες»

Δραματική έκκληση στη Δύση απηύθυνε – στο πλαίσιο αυτό – ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.

Οι Ουκρανοί θα παγώσουν μέχρι θανάτου αυτόν τον χειμώνα, εάν η Δύση δεν στείλει επειγόντως κουβέρτες και γεννήτριες για να τους κρατήσει ζεστούς, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο 51χρονος δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι οι αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής έχουν αφήσει τη χώρα του στο χείλος μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας και να τους προστατέψουμε, είπε, αλλά αυτός ο χειμώνας θα είναι σίγουρα μια τεράστια πρόκληση για εμάς.

 

Πηγή dikaiologitika.gr