Διεθνείς αντιδράσεις για τη ρωσική απόσυρση από τη συμφωνία για τα σιτηρά

0
26

Διεθνείς αντιδράσεις για τη ρωσική απόσυρση από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Στην Ουκρανία, η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Η Μόσχα κατηγορώντας την Ουκρανία για τις επιθέσεις σε πλοία της στην Κριμαία ανακοίνωσε πως διακόπτει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απόφαση, ενώ η ΕΕ τονίζει πως πρέπει όλα τα μέλη να αποφεύγουν τις μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η Τουρκία δηλώνει πως μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από τη Ρωσία και ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά να υπάρξουν συνέπειες.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ προσθέτει ότι «η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Ο Ανατόλι Αντόνοφ πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, επέπληξε τις ΗΠΑ για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Σχετικές ειδήσεις:

Η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της για τη συμφωνία με τα σιτηρά

Τουρκία: Καμία κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr