Τσίπρας στην 86η ΔΕΘ: Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα – Δείτε live την ομιλία του

0
32
Τσίπρας στην 86η ΔΕΘ: Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα - Δείτε live την ομιλία του

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ξεδιπλώνει» το μοντέλο διακυβέρνησης και το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί η προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του  Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

 {https://www.youtube.com/watch?v=bYb_WqXjDUY}

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  ξεκίνησε με αναφορές για τη συμπρωτεύουσα μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ συνέχισε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία.

Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει, προσθέτοντας ότι διαπιστευτήρια τους είναι όσα έπραξαν ως κυβέρνηση αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είμαστε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο υποψιασμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι απαιτούν οι καιροί και οι ανάγκες, ανεξάρτητα από πιέσεις, επιθέσεις από συμφέροντα και απειλές. Άλλωστε αυτά, είναι παράσημο για μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ξεκαθάρισε ότι «ο ελληνικός λαός δε θα προσαρμοστεί στη βαρβαρότητα ούτε φυσικά θα αυτοκτονήσει. Αλλά πολύ σύντομα θα επικυρώσει και στις κάλπες την απόφασή του: Να μην περάσει άλλος ένας χειμώνας ανασφάλειας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να φέρουμε ξανά πίσω τη δικαιοσύνη. Παντού. Στη κοινωνία, στην οικονομία, στο κράτος».

Ο κ. Τσίπρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της εργασίας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θέλουν πίσω την υπερηφάνεια τους. «Μαζί με την κοινωνία δίνουμε λύσεις που οδηγούν μπροστά», υπογράμμισε.

«Όταν η πολιτική ευτελίζεται με τον κυνισμό, το ψέμα, το χρηματισμό και την προπαγάνδα, τότε η κοινωνία της γυρίζει την πλάτη» παρατήρησε ο ίδιος, επισημαίνοντας ακόμη πως «διαπιστευτήριά μας είναι οι μάχες που δώσαμε, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση. Και κάθε μάχη, είτε κερδισμένη είτε χαμένη, ήταν για μας ένα συμπέρασμα».

Στο πλαίσιο αυτό, «ένα σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους δικαιοσύνης παντού, όχι απλά γίνεται, αλλά απαιτείται», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας ως 1η προτεραιότητα την ακρίβεια, εξήγγειλε:

 • Επανακρατικοποιουμε τη ΔΕΗ, ανακτουμε το 51% της εταιρείας
 • Αποσυνδεουμε το ρεύμα από την τιμή του φυσικού αερίου. Θα τεθεί πλαφόν στη λιανική τιμή ανά μεγαβατώρα
 • Προστασία από τις διακοπές ηλεκτροδότησης
 • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
 • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, πάει στο 6%

Για τη 2η εθνική προτεραιότητα, την ενίσχυση του εισοδήματος:

 • Κατώτατος μισθός στα 800€
 • Επαναφέρουμε την ΑΤΑ
 • Επιστρέφει στους κοινωνικούς εταίρους η διαπραγμάτευση για τους μισθούς
 • Αναδρομικά στους συνταξιούχους
 • Στα 10.000 ευρώ το αφορολογητο
 • Καταργούμε το τέλος επιτηδευματος

Η στήριξη του κοινωνικού κράτους είναι η τρίτη εθνική προτεραιότητα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την εργασία ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε κατάργηση των «αντικοινωνικών νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης», επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, το 8ωρο, τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Για ένα «νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ» προανήγγειλε «πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, παύση της «τιμωρητικής αναστολή εργασίας για υγειονομικούς», εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380, πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.

Για τη Δημόσια Παιδεία μεταξύ άλλων: καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενίσχυση με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, -«γιατί εμείς στα πανεπιστήμια θέλουμε καθηγητές, δεν θέλουμε αστυνομικούς, οι αστυνομικοί να πάνε στη γειτονιά για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα»- κατάργηση «των αντιεκπαιδευτικών νόμων της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ».

Για ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας, εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπεια σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.

Τέταρτη εθνική προτεραιότητα η παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε μεταξύ άλλων για ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ. Υλοποίηση διευρυμένου προγράμματος Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις, θέσπιση Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις. Επιπλέον, για τη χρηματοδοτική στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Αγροτών: ενίσχυση της ρευστότητας για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ενίσχυση μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας των μικροπιστώσεων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις για Αυτoαπασχολούμενους, Αγρότες και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.

Για τη βιομηχανία και τις δυναμικές υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις σε κλάδους αιχμής αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος». Είπε ακόμη ότι «διαμέσου αυτού, αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών, κατευθύνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, εφαρμόζουμε πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, θεσπίζουμε ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και τη λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers).

Πηγή dikaiologitika.gr