Συντάξεις: Ποιοι να περιμένουν αυξήσεις 6% και άνω το 2023 – Ο ρόλος της προσωπικής διαφοράς

0
40
Συντάξεις: Ποιοι να περιμένουν αυξήσεις 6% και άνω το 2023 - Ο ρόλος της προσωπικής διαφοράς

Οι εξαγγελίες των μέτρων στήριξης, έκτακτων και μόνιμων, έγιναν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ και πλέον αρχίζει ο αγώνας δρόμου για την εξειδίκευσή του.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη, «η αύξηση στις συντάξεις μπορεί να είναι και άνω του 6% και συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον συνταξιούχο εκτός από την αύξηση στη σύνταξη να πάρει και κάποιο άλλο επίδομα, για παράδειγμα, της θέρμανσης ή το επίδομα των 250 ευρώ, αν το δικαιούται».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι πριν από ένα χρόνο οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 130.000. Όσον αφορά τις καθυστερήσεις που υπήρχαν στην απονομή συντάξεων σχολίασε ότι ορθώς ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν ντροπή και πρόσθεσε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, αυτή τη στιγμή έχουμε 35.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, το βάρος θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις. Ενώ για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών είπε ότι θα περάσει το ταχύτερο δυνατόν νομοθετική διάταξη, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ.

Σχετικά με τον αύξηση στον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για μονιμοποίηση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, εξήγησε, γιατί συνεισέφερε και στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο να υπάρξει κίνητρο για προσλήψεις.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας δεν θα το παραχωρήσουμε σε κανέναν».

Τι είπε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου

Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η αύξηση των συντάξεων του 2023 θα είναι της έκτασης που προσδιορίζεται από το νόμο αλλά μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε λόγω πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης». Ξεκαθάρισε, δε, ότι η αύξηση θα επιβληθεί στο μεικτό ποσό της σύνταξης.

«Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, υπάρχει η προσωπική διαφορά, η οποία προστατεύει τις συντάξεις από τη μείωσή τους και ότι οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν αύξηση συντάξεων. Αλλά η αύξηση θα τρώει την προσωπική διαφορά μέχρι που θα μηδενιστεί για να δουν αύξηση συντάξεων στην επόμενη αύξηση.

Αντίθετα, οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά θα δουν αμέσως μια αύξηση της τάξης του 6%, μπορεί και μεγαλύτερη».

#ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ #ΑΥΞΗΣΕΙΣ_ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ #ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ_ΔΙΑΦΟΡΑ

Πηγή dikaiologitika.gr