«Σφίγγει» η ενεργειακή θηλιά γύρω από την Ευρώπη – Το ελληνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας

0
19
«Σφίγγει» η ενεργειακή θηλιά γύρω από την Ευρώπη - Το ελληνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας

Υποχρεωτικό στόχο εξοικονόμησης ρεύματος 5% στις ώρες αιχμής φαίνεται ότι θεσπίζει η Ε.Ε., σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε λεπτομερώς τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως μέσω του περιορισμού των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων και με την περικοπή της κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις ώρες αιχμής.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τοποθετηθούν επί των προτάσεων αυτών κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση από την μεριά της, διαβεβαιώνει τους πολίτες πως δεν θα κλείνει ξαφνικά το ρεύμα αλλά με αυτό το σχέδιο θα πετύχει μείωση κατά 5% σε νοικοκυριά και βαριά βιομηχανία.

Τι θα ισχύει για τα νοικοκυριά

Θα υπάρχει σύσταση στα νοικοκυριά για εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό στην κατανάλωση και σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο οποίο όσο λιγότερο καταναλώνεις τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα έχεις από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Κατά συνέπεια, το ελληνικό σχέδιο για την υποχρεωτική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν προβλέπεται για τα νοικοκυριά στις ώρες αιχμής (13:00 – 16:00 και 20:00 – 22:00), αφού σε αυτά η μείωση κρίνεται εθελοντική.

Θα την… πληρώσει η βιομηχανία

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ έχουν προβλέψει από τον Ιούνιο και έχουν φτιάξει μια πλατφόρμα έναν Μηχανισμό Απόκρισης – Ζήτησης όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά. Σε αυτή την πλατφόρμα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, θα δίνουν τις προσφορές τους για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας οι ίδιες με κίνητρο μια αποζημίωση.

Σκρέκας: Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της κομισιόν

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης».

 

Πηγή dikaiologitika.gr