Ρεύμα: Ανακοινώνονται οι νέες τιμές, αύριο τα αποκαλυπτήρια του νέου μοντέλου επιδοτήσεων με bonus

0
19
Ρεύμα: Ανακοινώνονται οι νέες τιμές, αύριο τα αποκαλυπτήρια του νέου μοντέλου επιδοτήσεων με bonus

Ως τα μεσάνυχτα, οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτήσουν τις χρεώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος του Οκτωβρίου, ενώ, αύριο 21.09.2022 θα μάθουμε το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τον μήνα Οκτώβριο για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, αφού οι τιμές για τη μεγαβατώρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα θα είναι χαμηλότερες από τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με πληροφορίες. Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι άλλος από την υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά περίπου 34% μέσα σε ένα μήνα.

Νέο μοντέλο επιδότησης

Οι ανακοινώσεις επιδότησης από τον Υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα αναμένονται αύριο, αφού συνυπολογιστούν οι νέες χρεώσεις από τους παρόχους οι οποίοι ανακοινώνουν σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος για τον επόμενο μήνα, με τις τιμές να εκτιμάται πως θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες.

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σκέψεις για κλιμακωτή επιδότηση εγκαταλείφθηκαν λόγω της προφανούς τεχνικής δυσκολίας (η κατανάλωση κατά κύριο λόγο αφορά στην πολυκατοικία) κι έτσι η επιδότηση θα είναι οριζόντια.

Με τα έως τώρα δεδομένα, οι χαμηλές καταναλώσεις- δηλαδή ως 400 με 500 κιλοβατώρες- θα επιδοτηθούν οριζόντια. Από εκεί και πάνω, θα ισχύσουν 2 ή 3 κλιμάκια καταναλώσεων, με την επιδότηση θα ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία, δηλαδή όσο ανεβαίνει η κατανάλωση, θα πέφτει το ποσοστό επιδότησης. Όσο για το bonus επιδότησης, θα χορηγείται με εξοικονόμηση 10-15% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα, αλλά σε 4μηνη βάση, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί.  

Τα τρία μοντέλα κατανάλωσης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσον αφορά στο ρεύμα θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης με τις επιδοτήσεις να κλιμακώνονται.

  • Τη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης με «ταβάνι» τις 500 κιλοβατώρες το μήνα, που εκτιμάται ότι αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά και θα λάβει το μεγαλύτερο ύψος επιδότησης.
  • Τη μεσαία κατηγορία που εκτιμάται ότι θα αφορά σε καταναλώσεις έως 1.000 κιλοβατώρες το μήνα, με χαμηλότερη κρατική ενίσχυση.
  • Και την υψηλή κατανάλωση άνω των 1.000 κιλοβατώρων μηνιαίως, που θα λάβει και τη μικρότερη επιδότηση.

Το ποσό της επιδότησης δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή ρεύματος που θα πληρώνει τελικά ο καταναλωτής για την χαμηλή κατηγορία θα είναι 15 λεπτά η KWh.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στους καταναλωτές φυσικού αερίου, φέρεται να προκρίνεται ένα ποσό τέτοιο που θα φέρει την λιανική τιμή στα κοντά στα 14 λεπτά την κιλοβατώρα. Αν αυτό συμβεί τότε πρόκειται για κάλυψη του μισού από το επιπλέον κόστος που θα έχουν οι καταναλωτές.

Πηγή dikaiologitika.gr