Πρωτοψάλτης: Αυτός είναι ο λόγος που τα δάνεια θα αφορούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2007

0
17
Πρωτοψάλτης: Αυτός είναι ο λόγος που τα δάνεια θα αφορούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2007

Όπως επισήμανε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σχολιάζοντας γιατί επιλέχηκε τα σπίτια να έχουν έτος κατασκευής μέχρι το 2007 για να δοθούν στεγαστικά, είναι πάρα πολλές κατοικίες σε παλαιότερα αστικά κέντρα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν.

«Η προτεραιότητα ξεκάθαρα είναι για τους νέους ανθρώπους. Αυτοί αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουν τους χαμηλότερους μισθούς, κάνουν το ξεκίνημα της ζωής τους, προσπαθούν να έχουν στεγαστική ανεξαρτητοποίηση και δυσκολεύονται πάρα πολύ» επισήμανε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μιλώντας στην ΕΡΤ για το νέο πρόγραμμα στέγασης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Έχουμε την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, στον μέσο όρο ηλικίας των νέων που ανεξαρτητοποιούνται από την οικογενειακή εστία.

«Ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι 26 έτη, εμείς είμαστε στα 36 έτη ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης κατά μέσο όρο. Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, γιατί προς το παρόν αυτοί είναι οι διαθέσιμοι πόροι και πρώτα θα δοθούν εκεί. Να δούμε πώς θα πάει η ζήτηση και μετά το βλέπουμε», σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Τα τελευταία 10 χρόνια, ουσιαστικά από το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας το 2013 μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκροτημένη στεγαστική πολιτική, επισήμανε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Η ανακοίνωση χθες για μια στρατηγική κοινωνικής στέγασης 1,7 δις. και 136.000 ωφελούμενους, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να έχουμε μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική. Το πρώτο λοιπόν μεγάλο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και είναι αρμοδιότητα της ΔΥΠΑ, είναι η χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο αυτή την στιγμή 1%.

Είναι για νέους 25 έως 39 ετών. Θα μπορούν να πάρουν δάνειο έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120τμ το οποίο να έχει κτιστεί πριν το 2007. Άρα, είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στους νέους, στην πρώτη κατοικία, σε σπίτια άνω των 15 ετών και σε κατοικίες μέχρι 120τμ.

Το πρόγραμμα είναι ξεκάθαρα για εργαζόμενους, θα πρέπει να έχουν ένα κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο όριο 10.000 ευρώ, που για τον ιδιωτικό τομέα συνεπάγεται τον βασικό μισθό. Θα έχει και ανώτατο εισοδηματικό όριο» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι θα μπουν και περιουσιακά κριτήρια, καθώς είναι πρόγραμμα που αφορά την πρώτη κατοικία.

Το πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. θα συγχρηματοδοτηθεί από το κράτος με 375 εκατ. και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Για δάνειο 100.000 ευρώ, η μηνιαία δόση θα αντιστοιχεί σε 275 ευρώ.

Παράλληλα υπάρχει και το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες και λέγεται «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» για 20.000 νέους 18 έως 39 ετών, ύψους 350 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει επιδότηση ενεργειακών αναβαθμίσεων και ανακαίνισης του σπιτιού, προσέθεσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ.

Όπως εξήγησε, είναι ένα πρόγραμμα που θα «τρέξει» το Υπουργείο Ενέργειας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και θα είναι παρόμοιο με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Τα ποσοστά επιδότησης όσο αφορά το κομμάτι του «Εξοικονομώ» είναι 50%-90% και 30% όσο αφορά το Ανακαινίζω.

Μπορεί να πάρει κανείς στεγαστικό δάνειο, να πάρει σπίτι και μετά να ενταχθεί και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» για να μπορέσει να κάνει και ενεργειακές αναβαθμίσεις και ανακαίνιση, καθώς αυτά τα δύο προγράμματα μπορούν να συνδυαστούν.

Ερωτηθείς για το όριο το ανώτερο όριο κατασκευής των σπιτιών το 2007 και γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται και νεότερες κατασκευές, ο κ. Πρωτοψάλτης επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές κατοικίες σε παλαιότερα αστικά κέντρα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν.

«Οπότε υπάρχει και μια στόχευση εδώ, διότι υπάρχουν 770.000 κλειστές κατοικίες, εκ των οποίων οι 200.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παλαιότερων ετών και είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε κίνητρα για να κινηθεί η αγορά. Το 95% των κατοικιών είναι πάνω από 15 ετών και το 85% είναι άνω των 20 ετών» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Πηγή dikaiologitika.gr