Προσπαθούν να στρατολογήσουν Γερμανούς οι Ρώσοι

0
9
Προσπαθούν να στρατολογήσουν Γερμανούς οι Ρώσοι

 Η Μόσχα όλο και πιο συχνά προσπαθεί να στρατολογήσει Γερμανούς που επισκέπτονται τη Ρωσία.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες όλο και πιο συχνά προσπαθούν να στρέψουν τους Γερμανούς που φθάνουν στη Ρωσία προς τη συνεργασία ως πληροφοριοδότες, γράφει το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος.

Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν τα περιστατικά, που οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να στρατολογήσουν Γερμανούς πολίτες, που επισκέπτονται στη Ρωσία, γράφει σήμερα το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που έχει στη διάθεση της αναλυτικής έκθεσης εσωτερικής χρήσεως της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV).

Στην έκθεση αναφέρεται, ότι στόχος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας μπορούν να γίνουν οι συνεργάτες των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Γερμανίας. Ωστόσο υποψήφιοι στόχοι μπορεί να είναι και όσοι ταξιδεύουν ατομικά, είτε για επιχειρηματικούς λόγους θεωρεί η BfV. Η BfV προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ρώσοι πράκτορες θα «στρατολογούν» Γερμανούς πολίτες, χρησιμοποιώντας πιθανόν «πιο σκληρούς και κυνικούς τρόπους» ώστε να τους κάμψουν να συνεργαστούν. Για τον λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσουν στοιχεία εκβιασμού, είτε να δημιουργούν καταστάσεις μέσω των οποίων θα τους ασκούν πιέσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί ευθέως όσους πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κριτικές απόψεις για τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα» μπορούν να «επιφέρουν απρόβλεπτους προσωπικούς κινδύνους» αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην Μόσχα η αστυνομία έχει ήδη πραγματοποιήσει ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα ατόμων για τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες μελετούν τα όσα γράφουν στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Ιούνιο η Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ αξιολογώντας τη δραστηριότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, επέστησε την προσοχή στο ότι «ιδιαίτερα σε τέτοιες ευαίσθητες τοποθεσίες όπως είναι το κυβερνητικό τετράγωνο στο Βερολίνο, οι κίνδυνοι υποκλοπής όπως και οι κίνδυνοι διαρροών στοιχείων πραγματικών στοιχείων και δεν πρέπει να υποτιμώνται».

Η Φέζερ προειδοποίησε επίσης για το ότι οι συνομιλίες που γίνονται μέσω συνηθισμένων τηλεπικοινωνιακών δικτύων «στην ουσία δεν προστατεύονται από τις υποκλοπές». Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες «καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να υποκλέψουν και να καταγράψουν τηλεπικοινωνίες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

#ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΓΕΡΜΑΝΟΙ #ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ

Πηγή dikaiologitika.gr