Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο απορρίπτει ως ψέματα τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για «εγκλήματα πολέμου»

0
14
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο απορρίπτει ως ψέματα τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για «εγκλήματα πολέμου»

Το Κρεμλίνο απέρριψε ως «ψέματα» τους ισχυρισμούς ότι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην ουκρανική περιοχή του Χαρκόβου.

Περίπου 450 πτώματα (τα περισσότερα, σύμφωνα με την Ουκρανία, ήταν αμάχων) βρέθηκαν σε χώρους ομαδικής ταφής κοντά στο Ιζιούμ, αφού τα ρωσικά στρατεύματα εκδιώχθηκαν μέσα στον Σεπτέμβρη από την περιοχή του Χαρκόβου, μεγάλο μέρος του οποίου ήλεγχαν από τις πρώτες εβδομάδες της στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ερευνητές στην περιοχή βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία για βασανισμούς, όπως πτώματα με δεμένα τα χέρια, και κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Είναι το ίδιο σενάριο όπως στην Μπούτσα. Είναι ψέμα και φυσικά θα υπερασπιστούμε την αλήθεια σε αυτή την ιστορία».

Η Ρωσία είχε απορρίψει στο παρελθόν τους ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματά της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, έξω από το Κίεβο, αφού μετά την αποχώρηση της Ρωσίας στα τέλη Μαρτίου ήρθαν στο φως αποδεικτικά στοιχεία ότι άμαχοι είχαν σκοτωθεί ενώ η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων.

Πηγή dikaiologitika.gr