Παρακολουθήσεις από το 2016 «αποκαλύπτει» έκθεση του Citizen Lab – Απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά η ΝΔ

0
54

Στον «τοίχο» βάζει η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σύμφωνα με το οποίο γίνονταν παρακολουθήσεις με το λογισμικό Pegasus από το 2016.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Νέα βόμβα για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ -Υποκλοπές: Πρώτη φορά Αριστερά» και, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει έκθεση του εργαστηρίου CitizenLab η οποία αποκαλύπτει υποκλοπές από το 2016 με το λογισμικό «Pegasus».

Οι υποκλοπές, κατά το δημοσίευμα, γίνονταν μέσω της Otenet SA που χρησιμοποιούσαν και στην ΕΥΠ. Στο ρεπορτάζ συμμετέχει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι έχει έντονες ενδείξεις ότι «επί υπουργίας μου με άκουγαν και Γερμανοί υπάλληλοι».

Στιγμιότυπο οθόνης 2022 09 17 153913

ΝΔ: Γνώριζε ο κ. Τσίπρας για το Pegasus και τη λειτουργία του στην Ελλάδα;

«Τα Νέα σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού» αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Όπως τονίζει, «πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η ΝΔ αναφέρει ακολούθως ότι «μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

1) Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;
2) Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizel Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη;
3) Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».

Πηγή dikaiologitika.gr