Ο Μπορέλ βάζει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα: Aπάντηση εφ’ όλης της ύλης στον Τσαβούσογλου

0
11
Ο Μπορέλ βάζει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα: Aπάντηση εφ' όλης της ύλης στον Τσαβούσογλου

Με επιστολή του, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ γα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντά στην τουρκική προκλητικότητα – υπογραμμίζοντας πως οι υπερπτήσεις και η εχθρική ρητορική δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση.

Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις αλλα και τις σχέσεις των «27» με την Άγκυρα, ο Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή – που επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις παράλογες αιτιάσεις της γείτονος.

Στην εν λόγω επιστολή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.
  • Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
  • Είναι βαθιά πεποίθηση [του ΥΕ/ΑΕ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και παράνομες ενέργειες» της Αθήνας βλέπει ο Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται πως με δεκάδες επιστολές του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να κάνει τα «άσπρα μαύρα», προσπαθώντας να πείσει τους δυτικούς ηγέτες ότι η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, «παρά το γεγονός ότι η Αθήνα αποφεύγει το διάλογο και κλιμακώνει τις εντάσεις».

Εξηγώντας τη θέση και τις απόψεις της Τουρκίας για την επίλυση των «προβλημάτων του Αιγαίου», οι επιστολές – που εστάλησαν, μεταξύ άλλων, σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ – εστιάζαν στις «παράνομες ενέργειες» και τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας.

Τονίζοντας ότι υπάρχει ένας αριθμός στενά συνδεδεμένων και αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο – όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας αλλά και των χωρικών υδάτων – η επιστολή έφινε ακόμη έμφαση στην «παραβίαση» του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα έχει παραβιάσει… τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας πάνω από 1.100 φορές μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022.

Πηγή dikaiologitika.gr