Μήνυση Ερντογάν στον αντιπρόεδρο της γερμανικής βουλής, δεν ξεπέρασε το «αρουραίος» ο Τούρκος πρόεδρος

0
39
Μήνυση Ερντογάν στον αντιπρόεδρο της γερμανικής βουλής, δεν ξεπέρασε το «αρουραίος» ο Τούρκος πρόεδρος
Μήνυση σε βάρος του αντιπροέδρου της Bundestag που τον αποκάλεσε «αρουραίο των υπονόμων», κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να «κυνηγήσει» δικαστικά τον αντιπρόεδρο της γερμανικής βουλής που τον χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «μικρό αρουραίο των υπονόμων» και τον κατηγόρησε ότι εργαλειοποιεί το προσφυγικό ζήτημα προκειμένου να ασκήσει πολιτική πίεση στην Ευρώπη. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του δικηγόρου του στην Κολωνία, κατέθεσε μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του αντιπροέδρου της Bundestag Βόλφγκανγκ Κουμπίκι.

Στη μήνυσή του, ο δικηγόρος του Ερντογάν, Μουσταφά Καπλάν, επισημαίνει, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ότι ο όρος «αρουραίος των υπονόμων «παραπέμπει σε ένα άτομο που θεωρείται ηθικά υποβαθμισμένο και αηδιαστικό» και υποστηρίζει ότι αυτό δεν αφορά πραγματική κριτική, αλλά συκοφαντία.

Επικαλείται επιπλέον θρησκευτικούς λόγους, για τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή αυτή η φράση. «Το Ισλάμ απορρίπτει τέτοιες προσβολές», γράφει ο κ. Καπλάν και προσθέτει ότι τα σχόλια του κ. Κουμπίκι δεν είχαν σχέση με την προσφυγική πολιτική, ενώ είναι, όπως υποστηρίζει, «αποδεδειγμένα αναληθές ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τουρκικής καταγωγής δικηγόρος από την Κολωνία επισημαίνει ακόμη ότι ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι είναι δικηγόρος και δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια σχετικά με το τι συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο κ. Κουμπίκι, ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων (FDP), κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στην Κάτω Σαξονία την προηγούμενη Κυριακή χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «μικρό αρουραίο των υπονόμων», αν και στη συνέχεια προσπάθησε να «τα μαζέψει». Ο Γερμανός πολιτικός επιχείρησε αργότερα να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για «ένα μικρό, χαριτωμένο, έξυπνο και δόλιο ον, όπως ο Ρατατούης», αλλά φαίνεται ότι δεν έπεισε την άλλη πλευρά, καθώς ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

 

Πηγή dikaiologitika.gr