Λογαριασμοί ρεύματος: Χαμηλότερες χρεώσεις στα τιμολόγια Οκτωβρίου, πώς θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο

0
11
Λογαριασμοί ρεύματος: Χαμηλότερες χρεώσεις στα τιμολόγια Οκτωβρίου, πώς θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο
Τα τιμολόγια ρεύματος για τον Οκτώβριο, που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ενέργειας, αναμένεται να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ το νέο μοντέλο για το ρεύμα θα περιλαμβάνει κλιμακωτή επιδότηση, μπόνους επιδότησης καθώς και σύστημα βαθμοημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τιμολόγια των παρόχων για τον μήνα Οκτώβριο, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, θα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τα αντίστοιχα του Σεπτεμβρίου. Στα υψηλά κλιμάκια των εταιρειών – παρόχων ενέργειας έκαναν λογαριασμούς μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χρεώσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 0,599 με 0,680 ευρώ/MWh.

Η αποκλιμάκωση των τιμών αερίου στο TTF φαίνεται πως παίζει καταλυτικό ρόλο για να υπάρξουν ανταγωνιστικότερες χρεώσεις αυτό το μήνα στο ρεύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα (19/9) το συμβόλαιο Οκτωβρίου τιμολογήθηκε στα 175 ευρώ/MWh που αποτελεί χαμηλό διμήνου, ενώ στα τέλη Αυγούστου είχε προσεγγίσει τα 340 ευρώ/MWh.

Η κρατική επιδότηση στο ρεύμα θα είναι κλιμακωτή, όσοι δηλαδή μειώσουν την κατανάλωση τους θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη «έκπτωση» στην πληρωμή του λογαριασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα νοικοκυριά αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει (αύριο) επιδοτήσεις σε τρία κλιμάκια: α) με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση, β) με το να περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και γ) με τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης. Όπως λέγεται, ενδεικτικά, η τελική τιμή για τον καταναλωτή στην πρώτη κλίμακα επιδότησης θα κυμαίνεται γύρω στα 150 ευρώ/MWh (0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Μπόνους

Την Τετάρτη, στο νέο «μοντέλο» επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, λέγεται ότι έχει προβλεφθεί «μπόνους» σε όσους κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά αυτούς που καταναλώνουν για πρώτη φορά ρεύμα -δηλαδή φέτος έχουν πάρει ρεύμα και μετρητή και δεν υπάρχουν τα ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης- τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα τους επιδοτεί τους λογαριασμούς με βάση τις πρώτες κιλοβατώρες που έχουν καταγράψει οι μετρητές.

Για παράδειγμα όσοι αποκτήσουν για πρώτη φορά κατοικία ή μετακομίσουν σε καινούργια θα επιδοτηθούν με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης που θα κάνουν την πρώτη φορά. Άρα, θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν στο κλιμάκιο της χαμηλής κατανάλωσης για να επιδοτηθούν με την υψηλότερη ενίσχυση.

Συμπερασματικά, το νέο μοντέλο της επιδότησης θα έχει τα εξής:

– Κλιμακωτή επιδότηση (επιβάρυνση από 400 KWh και άνω)
– Μπόνους επιδότησης (εξοικονόμηση 15% και άνω)
– Σύστημα βαθμοημερών (ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες).

Οριζόντια επιδότηση στο φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε (οριζόντια) επιδότηση η οποία λέγεται ότι θα είναι της τάξης των 100-120 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Εν ολίγοις, αυτό που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στην τελική τιμή, δηλαδή περίπου 50% σε σχέση με τα 220-240 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα τιμολογούνταν το φυσικό αέριο εάν δεν λάμβανε καθόλου επιδότηση.

Πηγή dikaiologitika.gr