Η ΕΡΤ στο νέο μετεωρολογικό δορυφόρο

0
34

Η ΕΡΤ στο νέο μετεωρολογικό δορυφόρο

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ1 Παναγιώτης Γιαννόπουλος βρέθηκε  στο κέντρο αεροδιαστημικής ναυπηγικής της ΤhalesAleniaSpace που κατασκευάζεται ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος ΜΕΤΕΟSAT και μεταφέρει αποκλειστικές εικόνες για την ΕΡΤ.

O νέος μετεωρολογικός δορυφόρος που η κατασκευή του έχει ήδη ολοκληρωθεί με την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ΕSΑ είναι τρίτης γενιάς. Η δεύτερη γενιά δορυφόρων ξεκίνησε πριν 20 χρόνια. Η τρίτη γενιά δορυφόρων έχει προφανώς πολύ βελτιωμένες δυνατότητες σε σχέση με την προηγούμενη.

Η εκτόξευσή του θα γίνει σε δύο μήνες. Θα τοποθετηθεί σε ύψος 36.000 χλμ και θα περιστρέφεται μαζί με τη ΓΗ μας , δίνοντας υψηλής ανάλυσης πληροφορίες μέρα και νύχτα.

 

Οι νέες δυνατότητες που θα έχει ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος θα οδηγήσουν:

  • σε καλύτερες καιρικές προγνώσεις
  • σε πιο έγκαιρες προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα
  • σε ακριβέστερη παρατήρηση της ατμόσφαιρας ,των ωκεανών, της επιφάνειας της Γης σε έναν πλανήτη που αλλάζει

Αυτός είναι ο πρώτος δορυφόρος τρίτης γενιάς. Το πρόγραμμα προβλέπει την εκτόξευση συνολικά 6 δορυφόρων. Η διάρκεια ζωής τους είναι 20 χρόνια. Οι δορυφόροι τρίτης γενιάς θα στέλνουν 30 φορές περισσότερα δεδομένα από ότι οι προηγούμενοι.

Μετά την εκτόξευσή του τη λειτουργία του δορυφόρου την έχει ο Ευρωπαικός Οργανισμός για τους Μετεωρολογικούς Δορυφόρους ΕUMETSAT. Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού είναι και η Ελλάδα μέσω της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Τα δεδομένα που θα λαμβάνει το κέντρο στην Γερμανία άμεσα τα προωθεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο μετεωρολογικός δορυφόρος για πρώτη φορά θα δίνει εικόνες ανά 10 λεπτά για όλο το ημισφαίριο της Γης. Ειδικά για την Ευρώπη για πρώτη φορά οι εικόνες του θα είναι κάθε 2,5 λεπτά και με υψηλότερη ανάλυση από ποτέ.

Ο δορυφόρος θα βλέπει τον πλανήτη για πρώτη φορά με 16 κανάλια, 16 διαφορετικά μάτια, όλο το 24 ώρο. Συνδυάζοντας τα δεδομένα αυτά εντοπίζονται οι περιοχές ομίχλης, οι περιοχές έντονων καταιγίδων,  ακόμα και η κίνηση τόσο της τέφρας από τα ηφαίστεια όσο και της σκόνης από τη Σαχάρα.

Για πρώτη φορά ο δορυφόρος θα καταγράφει από το διάστημα που ακριβώς υπάρχουν τώρα κεραυνοί και αστραπές  ,ημέρα και νύχτα, και θα στέλνει άμεσα την πληροφορία στη ΓΗ.

Μια ακόμη καινοτομία του νέου δορυφόρου είναι ότι θα μπορεί να δίνει κάθε τριάντα λεπτά προφίλ θερμοκρασίας και υγρασίας της ατμόσφαιρας σε 3 διαστάσεις . Αυτό τώρα γινόταν κάθε 12 ώρες από  επίγειους σταθμούς .

Η ΕΡΤ στο νέο μετεωρολογικό δορυφόρο
rpt

Ο Cristian Bank Διευθυντής προγράμματος της EUMETSAT τόνισε το πώς ο δορυφόρος αυτός θα ωφελήσει στην καθημερινότητά του τον Ευρωπαίο πολίτη

 

 

 

Η ΕΡΤ στο νέο μετεωρολογικό δορυφόρο
rpt

Η Simonetta Cheli διευθύντρια των προγραμμάτων παρατήρησης της ΓΗΣ της ΕSA αναφέρθηκε στην συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ1 στις νέες δυνατότητες του μετεωρολογικού δορυφόρου ,ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα όσα αυτός θα προσφέρει στις χώρες της Μεσογείου, και ειδικά στην Ιταλία και την Ελλάδα.

 

 

Παναγιώτης Γιαννοπουλος Μετεωρολόγος MSc. FRMetS

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr