Φόβοι για νέο αιματοκύλισμα στο Ιράν: O στρατός απειλεί να καταπνίξει την εξέγερση, τουλάχιστον 36 νεκροί (βίντεο)

0
6

Ο Ιρανός πρόεδρος υπόσχεται διερεύνηση της δολοφονίας της Μαχσά Αμινί, αλλά βγάζει στον δρόμο τον στρατό: «Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν», απαντούν οι οργισμένοι διαδηλωτές.

Την ώρα που η οργή – εντός και εκτός του Ιράν – για την κακοποίηση και τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μαίνεται, ο πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη ΓΣ του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα.

Η ομιλία του, ωστόσο, προκάλεσε και πάλι αντιδράσεις καθώς με τη συγκεκριμένη αφορμή επιδόθηκε σε κριτική για τα  «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της Δύσης:

Τι γίνεται με όλους αυτούς τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αμερικανική αστυνομία;

«Ερευνήθηκαν όλοι αυτοί οι θάνατοι;», ρώτησε ο Εμπραχίμ Ραΐσι.

26220703

Ο Ιρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο θάνατος της νεαρής κοπέλας «πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί» , ενώ υποστήριξε πως επικοινώνησε «με την οικογένειά της με την πρώτη ευκαιρία» για να τους διαβεβαιώσει πως «θα συνεχίσουμε να διερευνούμε αυτό το περιστατικό».

«Το ύψιστο καθήκον μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη», πρόσθεσε. Ισχυρίστηκε, άλλωστε, ότι «άσχημα πράγματα συμβαίνουν στους ανθρώπους στα χέρια των αρχών παντού», ενώ σε ό,τι αφορά τις μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις υποστήριξε πως «φυσικά είναι φυσιολογικό και πλήρως αποδεκτό.

Αλλά πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ διαδηλωτών και βανδαλισμού. Οι διαδηλώσεις είναι καλές για την έκφραση συγκεκριμένων ζητημάτων. «Υπάρχει διάλογος στο Ιράν», πρόσθεσε.

Όργιο καταστολής στις μαζικές διαδηλώσεις: Τουλάχιστον 36 νεκροί

Οι μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες ιρανικές πόλεις συνεχίζονται για έβδομη ημέρα, ενώ την Πέμπτη διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα σε πολλές πόλεις, με το καθεστώς να απαντά με άγρια καταστολή.

Σύμφωνα με ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί: «Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν», είναι ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Παρακάτω το βίντεο από την κηδεία μιας 16χρονης δολοφονημένης από τις ιρανικές Αρχές

Με τις εικόνες και τα βίντεο να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου – συσπειρώνοντας ακόμη παραπάνω τον ιρανικό λαό – το καθεστώς απάντησε μπλοκάροντας την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε τμήματα της Τεχεράνης και του Κουρδιστάν, ενώ «έριξε» προσωρινά και τις πλατφόρμες Instagram και WhatsApp, σε μια προσπάθεια να «φιμώσει» το κίνημα διαμαρτυρίας.

Οι Ιρανές γυναίκες βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν, μεταξύ άλλων, καίγοντας τις μαντίλες τους και κόβοντας τα μαλλιά τους.

Έτοιμος να βγει στους δρόμους ο στρατός: Διαδηλώσεις, αντι-διαδηλώσεις και φόβοι για αιματοκύλισμα

Ο ιρανικός στρατός δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αντιμετωπίσει τους εχθρούς για να διασφαλίσει την σταθερότητα.

Αυτές οι απεγνωσμένες πράξεις αποτελούν μέρος της κακής στρατηγικής του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο στρατός θα αντιμετωπίσει τις διάφορες συνωμοσίες των εχθρών προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη για τους ανθρώπους που δέχονται άδικες επιθέσεις.

Περισσότερες διαδηλώσεις καθώς και φιλοκυβερνητικές διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή, με τους φόβους πλέον για νέο «αιματοκύλισμα» να ενισχύονται.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τις φιλοκυβερνητικές πορείες που θα ξεκινήσουν μετά την προσευχή της Παρασκευής ως «κραυγή διαμαρτυρίας του λαού ενάντια στους ταραξίες».

 

Πηγή dikaiologitika.gr