Εκλογές στην Ιταλία: Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς, πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα (βίντεο)

0
34
Εκλογές στην Ιταλία: Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς, πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα (βίντεο)
Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα – 08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας, και να ψηφίσουν στις εκλογές.

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με τα Αδέλφια της Ιταλίας, την Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο». Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά δυο τρίτα στην απλή αναλογική και κατά ένα τρίτο στο πλειοψηφικό.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας πρόκειται να παρουσιάσουν σειρά Exit Poll, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τουλάχιστον στο ένα τρίτο της χώρας, κατά τη διάρκεια, σχεδόν όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις. Κάτι που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες

Το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες αντανακλά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες προβλέπουν καθαρή νίκη του ακροδεξιού συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι.

Οι ψηφοφόροι της Μελόνι δηλώνουν πως θέλουν να δώσουν μία ευκαιρία σε ένα πρόσωπο που δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και σε κάποιο βαθμό θα ήθελαν και σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει και η ίδια η Μελόνι.

Από την άλλη πλευρά ο φιλοευρωπαϊκός κεντροαριστερός συνασπισμός προειδοποιεί πως μία έλευση της Μελόνι σημαίνει κίνδυνος για τη Δημοκρατία της Ιταλίας αλλά και της Ευρώπης..

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν διότι ο ακροδεξιός συνασπισμός της Μελόνι έχει εκφράσει φιλορωσικές θέσεις και η ενότητα των Ευρωπαίων απέναντι στη Μόσχα τείνει να τιναχτεί στον αέρα.

Έντονη είναι η ανησυχία στις Βρυξέλλες εν όψει μιας ενδεχόμενης νίκης της Μελόνι, καθώς το κόμμα της είναι σύμμαχος με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίες έχουν εκφράσει φιλορωσικές απόψεις.

Την ίδια ώρα η Μελόνι «φλερτάρει» ανοιχτά με την Ουγγαρία του αυταρχικού Βίκτορ Όρμπαν.

Πηγή dikaiologitika.gr