«Χείρα βοηθείας» από τη Νορβηγία: Έτοιμη να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

0
19
«Χείρα βοηθείας» από τη Νορβηγία: Έτοιμη να πουλήσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

«Φως στο τούνελ» του δύσκολου χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται πως ρίχνει η Νορβηγία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας έτοιμη να της πουλήσει φυσικό αέριο.

Οι παραγωγοί φυσικού αερίου της Σκανδιναβικής χώρας δηλώνουν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν με την Ένωση. «Δεν κλείνουμε καμία πόρτα για κανένα είδος διαλόγου ή επαφής», είπε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκάρ Στόρ σε δηλώσεις του σήμερα στο Όσλο.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε έκτακτες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις εταιρείες και να δούμε όποιον ρόλο μπορούμε να παίξουμε» υποστήριξε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Νορβηγία και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη τρόπων διαχείρισης της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Στορ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με στελέχη από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, συμπεριλαμβανομένων των Equinor ASA, Aker BP ASA και Var Energi ASA. «Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις εταιρείες είναι το ζήτημα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων και πώς να τις χειριστούν με καλό τρόπο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργκιε Αασλαντ. «Το ζήτημα είναι οι εγγυήσεις και η διαχείριση κινδύνου που υπάρχει ήδη στην αγορά».

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% ή περισσότερο το περασμένο έτος, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας, αλλά δημιούργησαν όλεθρο για τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν παγιδευτεί στη δίνη.

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει το κλείσιμο της στρόφιγγας σε τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις. Η Ευρώπη λέει ότι αυτό είναι προσχηματικό.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή dikaiologitika.gr