Χατζηδάκης: «Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 6% – 7%» (βίντεο)

0
18
Χατζηδάκης: «Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 6% – 7%» (βίντεο)
Ο Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης , σε συνέντευξη του όπου μεταξύ άλλων μίλησε για την αύξηση των συντάξεων και τον κατώτατο μισθό.

Μιλώντας για την αύξηση στις συντάξεις ο Υπουργός Εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε:

«Θα δοθούν αναδρομικά γιατί πρέπει να πιστοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ύψος του τιμαρίθμου. Προστίθεται η αύξηση της ΑΕΠ, η αύξηση του τιμαρίθμου, διαιρείται από δύο και βγαίνει η αύξηση. Μέσα στους πρώτους 3 μήνες που υπάρχουν τα στοιχεία. Ο νόμος προβλέπει ότι οι αυξήσεις μετρούν από την 1η Ιανουαρίου. Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά τα δύο τρίτα που αυξάνουν που θα ξεπερνούν το 6%, εξαρτάται από τα μεγέθη που αναφέραμε προηγουμένως», ανέφερε αρχικά.

«Οι υπόλοιποι θα «ροκανίσουν» την προσωπική τους διαφορά και θα είναι σε ευμενή θέση για τον επόμενο γύρο των αυξήσεων. Ωστόσο, πάρα πολλοί απ’τους υπόλοιπους που έχουν προσωπική διαφορά θα κερδίσουν στην τσέπη τους από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Γιατί από αυτή την εισφορά αλληλεγγύης κερδίζει 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, περίπου το 40%. Πολλοί από αυτές την προσωπική διαφορά, άρα δεν θα πάρουν στην τσέπη τους την αύξηση αλλά θα ορισθεί από αυτούς ένα σημαντικό έργο από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Για την αλλαγή του εργασιακού νόμου, είπε πως, «Επί πολλά χρόνια είχαμε ή μειώσεις ή παγώματα. Ξεκινήσαμε με τον νόμο Βρούτση στους εργαζόμενους συνταξιούχους που το πέναλτι της παρακράτησης περιορίστηκε από το 60% στο 30%. Συνεχίσαμε με διορθώσεις στον νόμο Κατρούγκαλου γι’ αυτούς που έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια και δόθηκαν αυξήσεις, που έφτασαν μέχρι και το 7%. Αλλάξαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή και ο συνταξιούχος που ανήκει σε αυτή την κλίμακα δεν έχει παρακράτηση 22% στο εισαγωγικό του αλλά μόνο 9%. Τώρα ερχόμαστε με την αύξηση που είπαμε προηγουμένως, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την 4η δόση του επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση. Ορισμένοι μπορούν να κερδίσουν από 3 πλευρές».

μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης τοποθετήθηκε σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Υπάρχει μία διαδικασία που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, θα κρατήσει 3-3,5 μήνες, και στο τέλος η κυβέρνηση μετά τη διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους που θα ανακοινώσει το ποσό της αύξησης. Θα είναι μία σημαντική αύξηση, δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν. Θα σταθμίσουμε τις αντοχές των υπηρεσιών και τις ανάγκες των εργαζομένων», τόνισε.

«Ο κ. Τσίπρας πάλι καλά που συγκρατήθηκε, θα μπορούσε να προτείνει και 1.500 ευρώ. Βγήκε με ένα πακέτο, το οποίο έκανε το προηγούμενο πακέτο στη Θεσσαλονίκη, αυτό του 2014, να ωχριά, να φαίνεται μίζερο. Εδώ ξεπέρασε τον εαυτό του», συμπλήρωσε.

Για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είπε πως, «όλα μπορούν να γίνουν αλλά να ξέρετε κοστίζουν πάρα πολύ. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα ποσά που είπε ο κ. Τσίπρας, τα 340 εκ. ευρώ, αυτά είναι μόνο στα παραμύθια. Το πού οδήγησε τη ΔΕΗ το κομματικό management το θυμούνται οι Έλληνες και το θυμάμαι και εγώ γιατί να διαχειριστώ τη χρεοκοπία που ήταν στα πρόθυρα στο καλοκαίρι του 2019. Τρίτον, ο κ. Ο Τσίπρας θέλει να μας κρύψει ότι είχε βάλει κ αυτός για αποκρατικοποίηση την ΔΕΗ στο πλαίσιο του υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ και τέταρτον, οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν έχουν να κάνουν με το μοντέλο της ΔΕΗ, εάν είναι κρατική ή ιδιωτική, έχουν να κάνουν με την αύξηση. των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτά δεν σβήνονται με μία μαγική γομολάστιχα.Αν θες να κρατήσεις τις τιμές στο ίδιο επίπεδο, πρέπει να βρεις μηχανισμούς, και οι μηχανισμοί, με αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας θα είναι οι εργαζόμενοι που θα καλύψουν τις ανάγκες. Όλο αυτό είναι δημαγωγία εις το τετράγωνο».

Δείτε τη συνέντευξή του στην εκπομπή του MEGA: 

 

Πηγή dikaiologitika.gr