Βluetooth: Ο βασιλιάς με το χαλασμένο δόντι που έγινε σύμβολο της ασύρματης τηλεπικοινωνίας (βίντεο)

0
14
Βluetooth: Ο βασιλιάς με το χαλασμένο δόντι που έγινε σύμβολο της ασύρματης τηλεπικοινωνίας (βίντεο)

Ο Χάραλντ βασίλευσε στη  Δανία και τη Νορβηγίας στα τέλη του 10ου αιώνα – και συγκεκριμένα από το 958 έως το 985 – και έμεινε γνωστός για την ένωση των φυλών της Δανίας, αλλά και τον εκχριστιανισμό τους.

 

Τo Bluetooth ενώνει… όπως έκανε και ο αρχαίος βασιλιάς των Βίκινγκς που ένωσε τη Δανία και τη Νορβηγία!

Κάπως έτσι φαίνεται πως εμπνεύστηκαν το όνομα που έδωσαν στην εξαιρετικά δημοφιλή τεχνολογία του Bluetooth,  οι εφευρέτες της στη σουηδική εταιρεία Εricsson.

Ο Χάραλντ Γκόρμσον είχε το παρατσούκλι Γαλαζοδόντης ή Κυανόδους (Bluetooth) και παραδοσιακά πιστεύεται ότι γεννήθηκε το 910 ή το 911 – χωρίς ωστόσο αυτό να είναι βέβαιο.

Πιο συγκεκριμένα έμεινε γνωστός ως ο «Blåtand», που σημαίνει μπλε δόντι, επειδή είχε ένα νεκρό δόντι… που φαινόταν μπλε και σκούρο.

To λογότυπο με τους δανέζικους ρούνους

H επιβέβαιωση της έμνευσης έγινε από τον ίδιο τον άνδρα που έκανε την πρόταση στην ομάδα μάρκετινγκ της εταιρείας.

Τον Δεκέμβριο του 1996, ο Jim Kardach της Intel, ο οποίος είχε διαβάσει ένα βιβλίο για την ιστορία των Βίκινγκς, πρότεινε το όνομα Bluetooth ως κωδική ονομασία, μέχρι η ομάδα μάρκετινγκ να καταλήξει σε ένα επίσημο τεχνολογικό όνομα.

Όταν ρωτήθηκα για το όνομα Bluetooth, εξήγησα ότι το Bluetooth δανείστηκε από τον 10ο αιώνα, τον δεύτερο βασιλιά της Δανίας, τον βασιλιά Harald Bluetooth, ο οποίος ήταν διάσημος για την ένωση της Σκανδιναβίας, όπως ακριβώς σκοπεύαμε να ενώσουμε τις βιομηχανίες των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων με μια ασύρματη σύνδεση μικρής εμβέλειας, έγραψε ο Kardach σε μια στήλη του 2008 για την EE Times.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δημιούργησε κι ένα φύλλο PowerPoint με μια εκδοχή της ρουνικής πέτρας, όπου ο Χάραλντ κρατούσε ένα κινητό τηλέφωνο στο ένα χέρι κι ένα σημειωματάριο στο άλλο χέρι.

Άλλωστε, το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο λογότυπο του Bluetooth είναι ένας συνδυασμός δύο αρχαίων δανέζικων ρούνων!

https://platform.twitter.com/widgets.js

 

#BLUETOOTH #ΙΣΤΟΡΙΑ #βασιλιάς #ΔΑΝΙΑ #ERICSSON

Πηγή dikaiologitika.gr