Β. Κορέα: “Όχι” στην πρόταση της Ν. Κορέας για βοήθεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση

0
27

Β. Κορέα: “Όχι” στην πρόταση της Ν. Κορέας για βοήθεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση

Η Β. Κορέα απέρριψε σήμερα την πρόταση της Ν. Κορέας για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση δια της ισχυρής αδελφής  του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν.

«Θα ήταν καλύτερο για την εικόνα του να κλείσει το στόμα του αντί να λέει ανοησίες, μιας και δεν είχε τίποτα καλύτερο να πει», σχολίασε η Κιμ Γιο Γιονγκ για τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

«Κανείς δεν ανταλλάσσει το μέλλον του με καλαμποκογκοφρέτες», υπογράμμισε η ίδια.

«Όταν σκεφτόμαστε ότι το σχέδιο για τη σύναψη μιας “οικονομικής συνεργασίας” ενάντια στην τιμή μας, στα πυρηνικά μας όπλα αποτελεί το μεγάλο όνειρο, την ελπίδα και το σχέδιο του Γιούν κατανοούμε ότι είναι πραγματικά αφελής και ανόητος», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα καθίσουμε απέναντί του», πρόσθεσε η Κιμ Γιο Γιόνγκ, προτού κατηγορήσει τη Νότια Κορέα ότι ανακυκλώνει προτάσεις που έχει ήδη απορρίψει η Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ- γελ πρότεινε αυτή την εβδομάδα στην Πιονγκγιάνγκ σχέδιο βοήθειας στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας και των υποδομών με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για τις «προσβλητικές» δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ, αλλά πρόσθεσε ότι η πρόταση της Σεούλ εξακολουθεί να ισχύει.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Πιονγκγιάνγκ απείλησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίποινα» εναντίον της Σεούλ, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την πρόσφατη έξαρση της covid-19 στο έδαφός της.

Τον Ιούλιο ο Κιμ είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αναπτύξει» την πυρηνική, αποτρεπτική της δύναμη σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Εξάλλου την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ.

Σύμφωνα με τον Τσέονγκ Σέονγκ- τσανγκ, διευθυντή του κέντρου βορειοκορεατικών σπουδών του ινστιτούτου Sejong, οι δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ «επαναβεβαιώνουν ξεκάθαρα» ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr