Ταϊβάν: Αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών και ετήσια αύξηση ρεκόρ των αμυντικών δαπανών κατά 12,9% για το 2023

0
75

Ταϊβάν: Αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών και ετήσια αύξηση ρεκόρ των αμυντικών δαπανών κατά 12,9% για το 2023

Νέα όπλα θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση της Ταϊβάν με προτεραιότητα στη προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και προτείνει ετήσια αύξηση 12,9% στον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2023 στα 13,72 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Κίνα.

Στην κορυφή της πρότασης αύξησης των αμυντικών δαπανών από την κυβέρνηση της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν βρίσκονται δαπάνες 3,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και άλλου αμυντικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για μία πρόταση αύξησης-ρεκόρ των αμυντικών δαπανών της Ταϊβάν, ενώ πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Η ίδια πρόταση, σηματοδοτεί την αύξηση των αμυντικών δαπανών από την Ταϊπέι για έκτη συνεχόμενη χρονιά από το 2017.

Το κυνήγι των εξοπλισμών στην Ταιβάν εντείνεται μετά την διαρκώς κλιμακούμενη ένταση με την Κίνα.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως τμήμα της εδαφικής επικράτειας της, παρά τη σθεναρή αντίδραση της κυβέρνησης στην Ταϊπέι, ενώ το Πεκίνο έχει προχωρήσει στη διεξαγωγή των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων του γύρω από την Ταϊβάν.

H νέα εξοπλιστική πρόταση της κυβέρνησης της Ταϊβάν έρχεται μετά την επίσκεψη της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόσι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ μέσα στον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr