Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις: Τη Δευτέρα η παρέμβαση Μητσοτάκη

0
24
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις: Τη Δευτέρα η παρέμβαση Μητσοτάκη

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, που έφερε τις παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού.

Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου αναμένεται να δώσει τις πρώτες απαντήσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η κυβέρνηση – διαμέσω Γιάννη Οικονόμου – διαμηνύει ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο της θεσμικής νομιμότητας και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «πρακτικές μαφίας» και «κοινούς εκβιαστές».

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, όπως κάθε κατηγορούμενος».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για χυδαίες διαρροές στο δημόσιο διάλογο, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε ηχητικό με δηλώσεις του Νίκου Ρωμανού, που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο με δημόσια δήλωσή του θα δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν γνώριζε έγκαιρα για το επίμαχο ζήτημα, αλλά και να δηλώσει πρόθυμος να αναλάβει τις θεσμικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, την απόφαση να απευθυνθεί ο ίδιος στον ελληνικό λαό – όχι όταν θα ανοίξει πάλι η Βουλή στα τέλη Αυγούστου, αλλά άμεσα – έλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για την υπόθεση.

Πλήρη διερεύνηση ζητούν και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής

Το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ της σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις, με τον Περισσό να ζητάει επίσης να συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις των συνακροάσεων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο. Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις “συνακροάσεων” στην έδρα της ΚE του ΚΚΕ».

Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση τόνισε πως «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λειτουργούν με γνώμονα το κομματικό και όχι το εθνικό συμφέρον. Η Ελληνική Λύση θα αγωνιστεί ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του τεράστιου αυτού σκανδάλου και να οδηγηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην Ελληνική δικαιοσύνη».

«Τρία χρόνια το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί για την ερντογανοποίηση-εξορμπανισμό της Ελλάδας που επιβεβαιώνεται τώρα με τις παρακολουθήσεις» ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

 

#ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #ΕΥΠ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ #ΠΑΣΟΚ

Πηγή dikaiologitika.gr