ΡΑΕ: Μπρά ντε φερ με τους προμηθευτές, τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε στους λογαριασμούς ρεύματος

0
9
ΡΑΕ: Μπρά ντε φερ με τους προμηθευτές, τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε στους λογαριασμούς ρεύματος

Αύριο η δημοσιοποίηση από τη ΡΑΕ των ονομάτων όσων βάφτισαν τις κρατικές επιδοτήσεις ως δικές τους εκπτώσεις.

Προθεσμία μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν οι προμηθευτές ηλεκτρισμού προκειμένου να ενημερώσουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για το σύνολο των διαφημιστικών καταχωρήσεων σε έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργείται για παραπλανητικές διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε χθες σε όλες τις εταιρείες και κοινοποιείται και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η ΡΑΕ μέσω του Πρόεδρου της κ. Θανάση Δαγούμα, ζητά από τις εταιρείες προμήθειας να προσκομίσουν μέχρι σήμερα στις 12.00 π.μ, το σύνολο των διαφημιστικών καταχωρήσεων για τα προϊόντα προμήθειας που έχουν λανσάρει στην αγορά από την 1 Αυγούστου.

Στόχος της Αρχής, είναι να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και να προχωρήσει σε κυρώσεις σε όσες εταιρείες διαπιστωθεί ότι ακολούθησαν παραπλανητικές πρακτικές.

Τί αναφέρει η ΡΑΕ

Είχε προηγηθεί χθες εκτενής ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής, με την οποία η ΡΑΕ εφιστούσε την προσοχή των καταναλωτών στα φαινόμενα των παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με την Αρχή, η επιδότηση μέσω του ΤΕΜ συνιστά έκτακτο μέτρο που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία για την άμβλυνση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση από τον Σεπτέμβριο 2021. Ήδη, από τον Αύγουστο 2022, η επιδότηση θα ανέλθει στο ύψος των 337 €/MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξάρτητα αν ο μετρητής αντιστοιχεί στην κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Ατυχώς σύμφωνα με την ΡΑΕ, πολύ πρόσφατες διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές Παρόχων Ηλεκτρικής Ενέργειας χαρακτηρίζονται από ασάφεια και ανακρίβεια ως προς τα ουσιώδη στοιχεία της εμφανιζόμενης ως «μείωσης», «έκπτωσης» ή «εναλλακτικής έκπτωσης» της Χρέωσης Προμήθειας, καθότι αποκρύπτουν ότι αυτή χορηγείται οριζόντια και εξίσου σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως Προμηθευτή.

Κατά την ΡΑΕ, η απόκρυψη του χαρακτήρα της μείωσης – έκπτωσης ή/και η στρεβλή ή επιλεκτική παρουσίασή της διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του.

Τα ψιλά γράμματα

Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή κατά την επιλογή προϊόντος από τον πάροχο της προτίμησής τους επισημαίνει η ΡΑΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχει η ΡΑΕ στα νέα τιμολόγια, οι παγίδες και τα ψιλά γράμματα είναι:

Η ονομασία της κρατικής επιδότησης ως έκπτωσης. Η ΡΑΕ διαπίστωσε πως ορισμένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν σε παραπλανητικές διαφημίσεις – αναφορές. Πιο συγκεκριμένα, βάφτισαν την κρατική επιδότηση που δίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ως χορηγούμενη εμπορική έκπτωση.

Χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις αλλά με υψηλό πάγιο. Μια εμπορική πρακτική που εφαρμόζουν πάροχοι είναι η διαμόρφωση υψηλής πάγιας χρέωσης (στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 5 ευρώ ή και στα 4 ευρώ) και καθορισμού κιλοβατώρας στις χαμηλότερες τιμές της κιλοβατώρας που έχουν ανακοινωθεί στην αγορά.

Χαμηλές πάγιες χρεώσεις αλλά για ορισμένους μήνες. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν οι εταιρείες ρεύματος, διαπιστώνεται ακόμη μία εμπορική πρακτική, η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κατά την επιλογή προγράμματος.

Διαφορετικές τιμές κιλοβατώρας ανά κλίμακα κατανάλωσης. Πάροχοι προχώρησαν επίσης σε διαφορετικές ανταγωνιστικές χρεώσεις, οι οποίες κλιμακώνονται με βάση το μέγεθος της κατανάλωσης.

Χαμηλότερο τιμολόγιο αλλά με συνεπή πληρωμή. Προτείνουν για το ίδιο πρόγραμμα δύο ανταγωνιστικές χρεώσεις. Η μία είναι χαμηλότερη από την άλλη κατόπιν της παροχής έκπτωσης στην περίπτωση που ο καταναλωτής πληρώσει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό ρεύματος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σίγουροι πως θα παραμείνουν συνεπείς στις πληρωμές καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος προκειμένου να απολαμβάνουν τη χαμηλότερη χρέωση.

#ΡΑΕ #ΠΑΡΟΧΟΙ #ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ #ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ_ΡΕΥΜΑ #ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ_ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Πηγή dikaiologitika.gr