Παραγουάη: Ανακάλεσε την παραίτηση του ο αντιπρόεδρος Βελάσκες που κατηγορείται για διαφθορά απο τις ΗΠΑ

0
25

Παραγουάη: Ανακάλεσε την παραίτηση του ο αντιπρόεδρος Βελάσκες που κατηγορείται για διαφθορά απο τις ΗΠΑ

Ανακάλεσε χθες 18/8, την απόφασή του να παραιτηθεί, αντιπρόεδρος της Παραγουάης Ούγο Βελάσκες, δηλώνοντας πως αποφάσισε να παραμείνει στο αξίωμα του και να υπερασπιστεί την αθωότητα του.

Ο Βελάσκες έχει τεθεί και στο στόχαστρο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ όταν την περασμένη εβδομάδα του επιβλήθηκαν κυρώσεις για «πράξεις σημαντικής διαφθοράς».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στενός συνεργάτης του Βελάσκες προσέφερε ποσό  που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια, σε δημόσιο λειτουργό προκειμένου να παρακωλυθεί έρευνα για τα οικονομικά συμφέροντα του αντιπροέδρου.

Ο αντιπρόεδρος, ο συνεργάτης του και τα μέλη των οικογενειών τους απαγορεύεται πλέον να εισέλθουν στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Αντιδρώντας, ο κ. Βελάσκες διατράνωσε την αθωότητα του, εξέφρασε την πρόθεση του να την υπερασπιστεί, ωστόσο ανήγγειλε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία εντός ημερών, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βλάψει την εικόνα του αρχηγού του κράτους ή του κόμματος Κολοράδο.

Την απόφαση του αυτή αναίρεσε εξηγώντας ότι, όταν δεσμεύτηκα να παραιτηθώ, υπέθετα ότι διενεργείτο έρευνα σε βάρος μου, όμως δεν έχω λάβει καμία ενημέρωση από την εισαγγελία που να υποδεικνύει πως με βαραίνουν κατηγορίες, δήλωσε ο κ. Βελάσκες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ασουνσιόν.

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ «κάνουν λόγο για απόπειρα διαφθοράς. Θα ήθελα να ξέρω ποιος είναι ο δημόσιος λειτουργός που αποπειραθήκαμε να διαφθείρουμε και ποιος είναι ο φάκελος στον οποίο έχω οικονομικό συμφέρον», πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως δεν διενεργείται έρευνα ούτε από τις αρχές των ΗΠΑ.

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Παραγουάη. Ο κ. Βελάσκες επρόκειτο να διεκδικήσει τον Δεκέμβριο το χρίσμα του Κολοράδο για να είναι ο υποψήφιος του στις εκλογές του 2023. Χθες, είπε πως η απόφαση του να παραιτηθεί αυτής τη υποψηφιότητας ισχύει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr