Κόστα Ρίκα: Άδειες παραμονής για 200.000 παράτυπους μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση

0
23

Κόστα Ρίκα: Άδειες παραμονής για 200.000 παράτυπους μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση

Άδειες νόμιμης παραμονής σε περίπου 200.000 παράτυπους μετανάστες, κυρίως από τη γειτονική Νικαράγουα, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση της  Κόστα Ρίκα.

Σκοπός είναι οι μετανάστες αυτοί να ενταχθούν επίσημα στην αγορά εργασίας και στο σύστημα υγείας και πρόνοιας, εξήγησε η Μαρλέν Λούνα, επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Το σχέδιο, ακόμη υπό κατάρτιση, θα χρειαστεί την οριστική έγκριση του προέδρου Ροδρίγο Τσάβες.

Η κρίση στη Νικαράγουα οδήγησε πέρυσι 60.000 μετανάστες να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου στις αρχές της Κόστα Ρίκα ενώ για εφέτος οι εκτιμήσεις, για τον αριθμό των αιτήσεων, ξεπερνούν τις 80.000.

Η ροή εντάθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, αφού ο Ντανιέλ Ορτέγα κέρδισε τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία, πρακτικά χωρίς αντίπαλο. Επικριτές του κατηγορούν την κυβέρνησή του πως επιδίδεται σε εκστρατεία καταστολής και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντιπάλων της αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις του 2018, στις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Η Κόστα Ρίκα, ως πρότινος υπόδειγμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κεντρική Αμερική, ζητεί παράλληλα υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

Οι μετανάστες από τη Νικαράγουα υπέβαλαν περί το 90% των αιτήσεων για τη χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στην Κόστα Ρίκα. Ο κ. Τσάβες λογαριάζει πως αποτελούν πλέον το 11,5% των 5,2 εκατ. κατοίκων της χώρας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

 

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr