ΗΠΑ: Να ονομάσει νέο ειδικό επιτετραμμένο στην Αϊτή, ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν, μέλη του Κογκρέσου

0
34

ΗΠΑ: Να ονομάσει νέο ειδικό επιτετραμμένο στην Αϊτή, ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν, μέλη του Κογκρέσου

Με σκοπό να τερματιστεί η ακυβερνησία στην Αϊτή και η αυξανόμενη βία στη χώρα από τις συγκρούσεις βαριά οπλισμένων συμμοριών, τέσσερις βουλευτίνες των Δημοκρατικών ζητούν με επιστολή τους από τον Αμερικανό πρόεδρο να ονομάσει νέο ειδικό επιτετραμμένο για τη χώρα.

Η θέση δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, τον Ιούλιο του 2021. Όμως ο Ντάνιελ Φουτ, διπλωμάτης καριέρας, παραιτήθηκε από τη θέση μόλις μερικούς μήνες μετά τον διορισμό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μαζικές απελάσεις αϊτινών μεταναστών και ευρύτερα για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Αϊτής. Δεν έχει ονομαστεί νέος.

Η κατάσταση στην Αϊτή έχει επιδεινωθεί ραγδαία έκτοτε. Συγκρούσεις βαριά οπλισμένων συμμοριών που μάχονται για εδάφη και επιρροή έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει χιλιάδες άλλους, κατά υπολογισμούς ΜΚΟ και του ΟΗΕ. Τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασαν μάχες ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας, όχι μακριά από την έδρα της κυβέρνησης.

Σε επιστολή τους  προς τον Τζο Μπάιτεν, που φέρει ημερομηνία 15η Αυγούστου, οι τέσσερις βουλευτίνες των Δημοκρατικών, Βαλ Ντέμινγκς, η Ιβέτ Κλαρκ, Αϊάνα Πρέσλι και η Σίλα Σέρφιλους-Μακόρμικ (η τελευταία είναι κόρη αϊτινών μεταναστών) τονίζουν ότι η έλλειψη ειδικού επιτετραμμένου «αναμφίβολα υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποστηριχθεί ο λαός της Αϊτής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr