Εκτόξευση πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ διαταράσσει την πρόσκαιρη ηρεμία μεταξύ Β. και Ν. Κορέας

0
25

Εκτόξευση πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ διαταράσσει την πρόσκαιρη ηρεμία μεταξύ Β. και Ν. Κορέας

Δύο πυραύλους Κρουζ εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ν. Κορέας, μετά απο ένα μήνα ηρεμίας.

Ο αριθμός των δοκιμών όπλων απο την Βόρεια Κορέα, εφέτος έσπασε ρεκόρ  ενώ ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου για τις εκατό ημέρες του στην εξουσία, εμφανίζεται πρόθυμος για ουσιαστικό διάλογο  με την γείτονα υπό τον όρο να τερματιστεί απο την Πιονγκγιάνγκ η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και να της προσφερθεί τότε σε φάσεις οικονομική βοήθεια.

Ο όποιος διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, ή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων, δεν πρέπει να είναι πολιτικό σόου, πρέπει να συνεισφέρουν στην αποκατάσταση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία, διευκρίνισε ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο συντηρητικός Γιουν Σοκ-γελ.

Σήμερα Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί αναλύουν τις λεπτομέρειες των νέων εκτοξεύσεων, λεπτομέρειες όπως η απόσταση της πτήσης.

Η Βόρεια Κορέα είχε να δοκιμάσει τέτοιους πυραύλους από τον Ιανουάριο και όπως σημειώνεται απο τους ειδικούς η ανάπτυξη αυτού του είδους όπλων δεν είναι πάντως απαγορευμένη δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Η πιο πρόσφατη οπλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ είχε γίνει τη 10η Ιουλίου. Επρόκειτο για σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών.

Η Β. Κορέα προχώρησε από τον Ιανουάριο σε σειρά δοκιμών όπλων, ορισμένες από τις οποίες παραβίασαν τις κυρώσεις που της επιβάλλονται, ιδίως αυτή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, για πρώτη φορά από το 2017. Οι διαπραγματεύσεις που είχαν σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου περιήλθαν σε αδιέξοδο το 2019.

Η Πιονγκγιάνγκ επιμένει απο τότε πως δεν θα παζαρέψει την άμυνα της, αν και ζητεί να αρθούν οι ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της.

Σεούλ και Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να διεξαγάγει σύντομα την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Στην αρχή της εβδομάδας, άρχισαν προκαταρκτικά κοινά γυμνάσια των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Οι ασκήσεις αυτές εξοργίζουν τη Βόρεια Κορέα, που τις θεωρεί πρόβα εισβολής.

Ο κ. Γιουν σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Σεούλ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της ΛΔ Κορέας εάν εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θέλει να μεταβληθεί το status quo.

Οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και οι στρατιωτικές εκτιμήσεις περί επερχόμενης  7ης πυρηνικής δοκιμής δοκιμή αναζωπύρωσαν τον διάλογο για το εάν η Σεούλ πρέπει να αποκτήσει και αυτή πυρηνικό οπλοστάσιο. Όμως η χώρα είναι δεσμευμένη στην τήρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Ωστόσο ο πρόεδρος της  σημείωσε πως η χώρα του, συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση των «εξωτερικών μέσων αποτροπής» που διαθέτει.

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr