Δένδιας: «Στήριξη της Κίνας στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας – Η Αθήνα υπέρ της “Πολιτικής της Μίας Κίνας”»

0
16
Δένδιας: «Στήριξη της Κίνας στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας - Η Αθήνα υπέρ της "Πολιτικής της Μίας Κίνας"»

Τη διαβεβαίωση από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών ότι η χώρα του στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έλαβε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι ότι η Κίνα «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει».

Αυτό δήλωσε ο ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε στην Καμπότζη με τον Κινέζο ομόλογό του. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ:

«Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στην συνάντηση με τον κύριο Wang Yi, τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωση του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και από την άλλη είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την ελληνική θέση υπέρ του “One China policy”, της “Πολιτικής της Μίας Κίνας”, μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό».

Εκτός από τον Κινέζο ΥΠΕΞ, ο Ν. Δένδιας είχε άλλες τρεις διμερείς συναντήσει στην Πνομ Πενχ: με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, την υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ταϊλάνδης.

«Σήμερα είχα τη χαρά και την τιμή εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπογράψω εδώ στην Πνομ Πενχ τη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή του ASEAN, ενός χώρου άνω των εξακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων με Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν άνω των τριών τρισεκατομμυρίων και με θέσεις απολύτως συμβατές με τις ελληνικές θέσεις στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μία ελληνική εξωτερική πολιτική την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως πολιτική πέρα του γνωστού ορίζοντα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

https://platform.twitter.com/widgets.js

#ΝΙΚΟΣ_ΔΕΝΔΙΑΣ #ΚΙΝΑ #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ #ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ

Πηγή dikaiologitika.gr