Συναγερμός για τα συντρίμμια κινεζικού πυραύλου: Θα πέσουν στη Γη τα ξημερώματα της Κυριακής

0
15
Συναγερμός για τα συντρίμμια κινεζικού πυραύλου: Θα πέσουν στη Γη τα ξημερώματα της Κυριακής

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει εκκλήσεις από τη Nasa προς την κινεζική διαστημική υπηρεσία να σχεδιάζει τους πυραύλους της με τέτοιο τρόπο – ώστε να διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδο τους στη Γη – όπως επιτάσσουν οι διεθνείς κανονισμοί.

 

Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο αναμένεται να πέσουν στη Γη σε μια ανεξέλεγκτη – όπως χαρακτηρίζεται – επανείσοδό τους αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η πιθανότητα να προσγειωθούν σε κάποια κατοικημένη περιοχή είναι εξαιρετικά χαμηλή, ωστόσο η νέα αυτή εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιo ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα διαστημικά σκουπίδια τους.

Οι πρόσφατοι πύραυλοι που κατευθύνονται προς τον ημιτελή διαστημικό σταθμό της Κίνας – γνωστό ως Tiangong – δεν είχαν τη δυνατότητα ελεγχόμενης επανεισόδου.

Η τελευταία εκτόξευση, σύμφωνα με το BBC, έγινε την Κυριακή, όταν ένας πύραυλος Long March 5 πραγματοποίησε μια εργαστηριακή δοκιμή στον σταθμό Tiangong. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη σχετικά πως η επανείσοδος του πυραύλου θα αποτελούσε μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωνόταν στη θάλασσα.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα κομμάτια του πυραύλου να πέσουν πάνω από κατοικημένη περιοχή, όπως έγινε τον Μάιο του 2020, όταν υπέστησαν ζημιές περιουσίες στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το άδειο σώμα του πυραύλου βρίσκεται τώρα σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, όπου σύρεται προς μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο.

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στην Καλιφόρνια, η επανείσοδος θα γίνει γύρω στις 00:24 ώρα Ελλάδας την Κυριακή (με απόκλιση συν/πλην 16 ώρες).

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα προσγειωθούν τα συντρίμμια βάρους 25 τόνων, με την πιθανή περιοχή να εκτείνεται από τις ΗΠΑ, έως… την Αφρική, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js

#NASA #ΠΥΡΑΥΛΟΣ #ΚΙΝΑ #ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Πηγή dikaiologitika.gr