Οικονόμου για πρόταση Κομισιόν: Η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από τη μείωση 15% στο φυσικό αέριο

0
16
Οικονόμου για πρόταση Κομισιόν: Η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από τη μείωση 15% στο φυσικό αέριο

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

«Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από τη μείωση και η βάση σύγκρισης να είναι η προηγούμενη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της πενταετίας», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για τις επιδιώξεις της Αθήνας στην αυριανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν συντονισμένες εμπρηστικές ενέργειες, είπε: «Όλα διερευνώνται. Υπάρχουν περιοχές που έχουμε πολλές ενδείξεις για κάτι τέτοιο, όπως η περίπτωση της Ηλείας».

«Διακοπές να πάμε;» ρωτήθηκε στο τέλος, με τον κ. Γιάννη Οικονόμου να απαντά: «Βεβαίως να πάτε, ήδη έχετε αρχίσει και κάνετε διακοπές».

«Οι πυρκαγιές είναι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 φωτιές. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο. Αυτό δεν έγινε στην τύχη αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε ετοιμάσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της φωτιάς στη Δαδιά. «Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο», τόνισε.

«Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά πριν από το σκληρό πυρήνα Α1 του Πάρκου. Στην περιοχή επιχειρούν αδιάκοπα -από την πρώτη στιγμή- 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων, 75 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Βρίσκεται συνεχώς εκεί ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ο κ. Στυλιανίδης, συντονίζει άλλα κυβερνητικά κλιμάκια και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Συνδράμουν δασικές υπηρεσίες, δυνάμεις του Στρατού, Πολιτική Προστασία, Δήμος και εθελοντικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν θριαμβολογούμε»

Δεν θριαμβολογούμε, δεν κομπάζουμε, αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει -με μελέτη των δεδομένων και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, με οργανωμένο σχέδιο, με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό- να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες -είναι το πρώτο, το βασικό- και να μπορούμε να θέτουμε πια τις πυρκαγιές υπό έλεγχο σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στο παρελθόν. Η δική μας πολιτική είναι σαφής: Συνεχής προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης, καλύτερη ανταπόκριση και ως προς τους χρόνους και ως προς την αποτελεσματικότητα στα φαινόμενα, προστασία της ανθρώπινης ζωής, περιορισμός των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες και στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές, προστασία των πληγέντων, τάχιστη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών

Επίσης, μίλησε για τις πυρκαγιές στον Σταυρό της Λέσβου και στην Κρέστενα Ηλείας. «Θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση στην ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία», συμπλήρωσε.

«Από την περυσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο, οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη αλλά σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και να θέτουμε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο πιο σύντομα», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

«Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τον νέο οικισμό στο Μάτι»

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι η ώρα των απολογισμών και συγκρίσεων θα έρθει αργότερα και σημείωσε πως ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για τον νέο οικισμό στο Μάτι.

«Ήδη η περιοχή διαθέτει σχέδιο πόλης», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι.

Επιπλέον, μίλησε για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και την απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να διπλασιαστούν οι πόροι.

Ακόμη, αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήδη έχει οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας.

Νέα προγράμματα επαγγελματικής  κατάρτισης

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης: «Η κυβέρνησή μας -με σχέδιο, επαγγελματισμό και κοινωνική ευαισθησία- έχει ξεκινήσει ένα διαρκή αγώνα για τη μείωση της ανεργίας ο οποίος έχει οδηγήσει στη ραγδαία μείωσή της και έχει δώσει αισιόδοξη προοπτική σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που τόσα χρόνια βρισκόντουσαν εκτός της παραγωγικής διαδικασίας.

»Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Τρίτη 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.000 ανέργων. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. -που θα καλύψουν 40.000 ανέργους-  διατίθενται στα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης των 12 Α.Ε.Ι. που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλει σχετική αίτηση για το πρόγραμμα. 

»Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους, από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι. Το Φθινόπωρο θα ακολουθήσει δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων και θα έχει προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για τις αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών, επισημαίνοντας ότι η σχολή πλέον γίνεται πανεπιστημιακή ενώ αναβάθμιση προβλέπεται και για την αστυνομική ακαδημία και αυξάνεται η ισχύς των διαβατηρίων στα 10 χρόνια.

#ΓΙΑΝΝΗΣ_ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ #ΕΛΛΑΔΑ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΚΟΜΙΣΙΟΝ #ΜΕΙΩΣΗ #ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ #ΦΩΤΙΕΣ #ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ_ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Πηγή dikaiologitika.gr