Ο Μπορέλ πρότεινε ένα νέο προσχέδιο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν

0
106

Ο Μπορέλ πρότεινε ένα νέο προσχέδιο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ανακοίνωσε ότι πρότεινε ένα νέο προσχέδιο για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, την οποία υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, η οποία προέβλεπε χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Ο Μπορέλ είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για περαιτέρω, μεγάλους, συμβιβασμούς, αναφέρει το Reuters.

Στο άρθρο του για τους Financial Times, έγραψε ότι «έθεσε στο τραπέζι» ένα κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς την άρση των κυρώσεων και τα βήματα στο πυρηνικό πρόγραμμα που απαιτούνται για την αναβίωση της συμφωνίας, επίσημα γνωστό ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης. (JCPOA).

«Μετά από 15 μήνες εντατικών, εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη και αμέτρητες επαφές με τους υπογράφοντες το JCPOA και τις ΗΠΑ, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο χώρος για πρόσθετους σημαντικούς συμβιβασμούς έχει εξαντληθεί», δήλωσε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το Tanjug.

Δεν διευκρίνισε την πρότασή του, αλλά πρότεινε, όπως πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι στο παρελθόν, ότι ο χρόνος για την ανανέωση της συμφωνίας τελειώνει.

«Εάν απορριφθεί η συμφωνία, κινδυνεύουμε με μια επικίνδυνη πυρηνική κρίση», προειδοποίησε ο Μπόρελ.

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Χάνι, επιβεβαίωσε ότι ο Μπορέλι παρουσίασε μια νέα πρόταση για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας και ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη θα μοιραστεί τις ιδέες της για την αναβίωση της συμφωνίας.

Το 2015, το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία προέβλεπε χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018, κρίνοντας ότι ήταν πολύ επιεικής προς το Ιράν και στη συνέχεια επέβαλε εκ νέου κυρώσεις σε αυτή τη χώρα.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: www.politika.rs

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr