Κονγκό: Στους 22 οι νεκροί από τις ταραχές

0
47

Κονγκό: Στους 22 οι νεκροί από τις ταραχές

Ο απολογισμός των θυμάτων των ταραχών στις πολυήμερες διαδηλώσεις εναντίον της αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη ΛΔ Κονγκό έφθασε χθες Τετάρτη τους 22 νεκρούς. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πατρίκ Μουγιάγια Κατέμπουε άλλοι 67 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια, ορισμένοι εξ αυτών σοβαρά.

Οι ταραχές άρχισαν τη Δευτέρα, όταν διαδηλωτές όρμησαν σε κτίριο του ΟΗΕ στην πόλη Γκόμα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου. Οι δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν κάνοντας αρχικά χρήση δακρυγόνων και κατόπιν ανοίγοντας πυρ. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έκαναν αρχικά λόγο για έξι νεκρούς, κατόπιν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι οι νεκροί είναι 18: ένας κυανόκρανος, δύο αστυνομικοί της δύναμης του ΟΗΕ και 15 πολίτες. Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν χθες στην πόλη Ουβίρα (νότια).

Τόσο η MONUSCO, όσο και η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων της αποστολής του Οργανισμού. Στις διαδηλώσεις είχε καλέσει το κόμμα του προέδρου Φελίξ Τσισεκέντι, μερικές ημέρες μετά την αξίωση του προέδρου της Γερουσίας Μοντέστ Μπαχάτι η MONUSCO να φύγει από τη χώρα στα μέσα Ιουλίου.

Η αποστολή του ΟΗΕ είναι ανεπτυγμένη στο βορειοανατολικό Κονγκό για πάνω από 20 χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας να εδραιωθεί η ειρήνη στη χώρα όπου είναι παρούσες κάπου 130 ένοπλες οργανώσεις, που πολεμούν για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου της αχανούς χώρας. Η ΛΔ Κονγκό διαθέτει κοιτάσματα χαλκού, κοβαλτίου, χρυσού και διαμαντιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr