Φωκίδα: Δίπλα στην Ιτέα φτάνουν οι φλόγες και απειλούν εργοστάσια – Ζημιές σε ξενοδοχείο και στο Κρανίδι Αργολίδας

0
19
Φωκίδα: Δίπλα στην Ιτέα φτάνουν οι φλόγες και απειλούν εργοστάσια - Ζημιές σε ξενοδοχείο και στο Κρανίδι Αργολίδας

Πολλά τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, με την Ιτέα να απειλείται από τις φλόγες και στο Κρανίδι Αργολίδας να υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε πολυτελές συγκρότημα, το οποίο ευτυχώς εκκενώθηκε νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες βρίσκονται προ των πυλών της Ιτέας. Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ και ενώ ήδη είχε σταλεί στις 20:00 μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακινήσεων στην Ιτέα, εστάλη νέο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία (112) που ζητά από τους κατοίκους στο Σερνικάκι και την Ιτέα να εκκενώσουν τα χωριά.

Πλέον, οι φλόγες αρχίζουν να απειλούν εργοστάσια και επιχειρήσεις στην Ιτέα, ενώ σύμφωνα με το grtimes.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας, δήλωσε ότι «η φωτιά βρίσκεται κοντά στην πόλη και η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το Βορειοδυτικό κομμάτι της».

{https://twitter.com/112Greece/status/1544020403194155009}

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ενα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων “Ολύμπος”.

Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομαντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνέουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτεας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.

Συνολικά, 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Οι πυρκαγιές στην Αχαια, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. Στο Κρανίδι η εικόνα είναι καλή και εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα. 

Φωτιά και στο Κρανίδι Αργολίδας, στις φλόγες πολυτελές συγκρότημα

Φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά σε ξενοδοχείο στο Κρανίδι Αργολίδας, όπου έχουν σπεύσει οχήματα και προσωπικό από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου και ενισχύσεις από Ναύπλιο και Άργος.

Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι έχουν προκληθεί ζημιές στο ξενοδοχείο, το οποίο και εκκενώθηκε γρήγορα, με τον κόσμο να απομακρύνεται από το σημείο. 

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν σημαντικές φθορές από τις φλόγες στο πολυτελές συγκρότημα.

Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και την Τρίτη

Η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4 : Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

#ΙΤΕΑ #ΦΩΚΙΔΑ #ΦΛΟΓΕΣ #ΚΡΑΝΙΔΙ
Φωκίδα: Δίπλα στην Ιτέα φτάνουν οι φλόγες και απειλούν εργοστάσια - Ζημιές σε ξενοδοχείο και στο Κρανίδι Αργολίδας

Πηγή dikaiologitika.gr