Χονγκ Κονγκ: Επέτειος από την επιστροφή στην Κίνα με φόβους για νέα καταστολή

0
30

Χονγκ Κονγκ: Επέτειος από την επιστροφή στην Κίνα με φόβους για νέα καταστολή

 

Το Χονγκ Κονγκ τιμά την 25η επέτειο από την επιστροφή του στην Κίνα με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να πραγματοποιεί σπάνια επίσκεψη στον παγκόσμιο οικονομικό κόμβο και να εκθειάζει το κράτος δικαίου αλλά και τον νέο ηγέτη Τζον Λι. Πρόκειται για τον πρώην αξιωματικό της αστυνομίας που βρέθηκε στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων για τον ρόλο του στην εφαρμογή του νόμου για την εθνική ασφάλεια που σύμφωνα με τη Δύση «εξαφάνισε το κίνημα εκδημοκρατισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται ότι «δεν θα εγκαταλείψει» το Χονγκ Κονγκ, ο πρόεδρος της Κίνας ξεκαθάρισε  ότι  δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να αναθεωρηθεί η αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα»,  με την οποία εκχωρήθηκε  «αυτονομία 50 ετών» στην πρώην βρετανική αποικία.

«Με την επανένωση του Χονγκ Κονγκ  ξεκίνησε από τις στάχτες η αληθινή δημοκρατία», πρόσθεσε ο Σι Τζινπίνγκ.

Οι προηγούμενες δεκαετίες επιχειρηματικής επιτυχίας, διαψεύδονται με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4%, υπογραμμίζει ο Economist σε άρθρο με τίτλο «Πώς ένα ελεύθερο και ανοιχτό Χονγκ Κονγκ έγινε αστυνομοκρατούμενο κράτος».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Μετά την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων το 2019 το Λονδίνο λέει ότι έχει λάβει περισσότερες από 120.000 αιτήσεις παραμονής από κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που έχουν και βρετανικό διαβατήριο.

Στη δική της ανακοίνωση, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας κατήγγειλε «τη συνεχή διάβρωση των αστικών και πολιτικών ελευθεριών», κυρίως αφού τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας, στις 30 Ιουνίου 2020.

«Οι αρχές της Κίνας κατέπνιξαν την αντιπολίτευση, ποινικοποίησαν τους αντιφρονούντες και εκδίωξαν όλους εκείνους που θα μπορούσαν να πουν την αλήθεια στο καθεστώς», πρόσθεσε.

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr