«Βόμβα» για τον κορονοϊό: Αυτή είναι η πόλη που θα έχει μέτρα για ακόμη πέντε χρόνια

0
17
Πηγή: pixabay

Οι Αρχές της Κίνας ανέφεραν ότι τα υποχρεωτικά test και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα συνεχιστούν… για πολλά ακόμη χρόνια.

Οι αρχές στο Πεκίνο έχουν προκαλέσει σύγχυση και συναγερμό αφού ανακοίνωσαν ότι η αυστηρή πολιτική μηδενικού κορονοϊού θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών τεστ και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας, αποδόθηκε στον γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, Cai Qi. Το αρχικό κείμενο έλεγε:

Τα επόμενα πέντε χρόνια, το Πεκίνο θα συνεχίσει αδιάκοπα την εκστρατεία για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την Beijing Daily και αναδημοσιεύτηκε από άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σύντομα η αναφορά σε «πέντε χρόνια» αφαιρέθηκε από τις περισσότερες διαδικτυακές δημοσιεύσεις και ένα σχετικό hashtag στο Weibo διαγράφηκε.

«Οργή και σύγχυση στους κατοίκους του Πεκίνου»

Οι αρχές της Κίνας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, έχουν δεσμεύσει επανειλημμένα τη χώρα στην πολιτική μηδενικού κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι ο υπόλοιπος κόσμος επέλεξε έναν δρόμο «συνύπαρξης ή μετριασμού». Ο Σι έδωσε εντολή στις αρχές να εξισορροπήσουν την πολιτική για τον κορονοϊό με την οικονομική ανάπτυξη, καθώς τα απρόβλεπτα μέτρα πλήττουν τους ντόπιους.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας και η επακόλουθη τροποποίηση προκάλεσαν οργή και σύγχυση στους κατοίκους του Πεκίνου. Οι περισσότεροι σχολιαστές φάνηκαν να μην εκπλήσσονται με την προοπτική να συνεχιστεί το σύστημα για άλλη μισή δεκαετία, αλλά λίγοι υποστήριξαν την ιδέα. «Αντίστροφη μέτρηση για να ξεφύγουμε από την Κίνα», έγραψε ένας χρήστης του Weibo.

«Ο απώτερος στόχος της καταπολέμησης της επιδημίας είναι η επιστροφή στην κανονική ζωή και φαίνεται ότι όλοι το έχουν ξεχάσει αυτό», σημείωσε ένας άλλος. Το hashtag που σχετίζεται με τα «επόμενα πέντε χρόνια στο Πεκίνο» προβλήθηκε σχεδόν 1 εκατομμύριο φορές προτού αφαιρεθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Ορισμένοι παρατηρητές είπαν ότι η φράση «πέντε χρόνια» ήταν ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά σε κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά φαινόταν να είναι ένα χρονοδιάγραμμα σε αυτό το πλαίσιο ή ότι προστέθηκε εσφαλμένα από τον αρχικό εκδότη της ανακοίνωσης – την Beijing Daily.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό, είχε ως αποτέλεσμα ένα μακροχρόνιο, μερικές φορές χαοτικό και οικονομικά επιζήμιο lockdown στη Σαγκάη και σκληρούς ταξιδιωτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς στο Πεκίνο. Άλλες πόλεις έχουν επίσης υποστεί επίπονα lockdown, θεσπίζοντας υποχρεωτικούς μαζικούς ελέγχους κάθε λίγες μέρες.

Την Κυριακή, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία Οι αρχές της Σανγκάης ανέφεραν επίσης κανένα νέο κρούσμα το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Ωστόσο, η απειλή ξαφνικών lockdown ή ταξιδιωτικών περιορισμών παραμένει. Την περασμένη εβδομάδα, το Σενζέν έκλεισε μία γειτονιά και πολλά κτήρια κατοικιών, αφού αναφέρθηκε ένα μόνο κρούσμα. Την Κυριακή, επεκτάθηκε σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και πάρκα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε.

#ΠΕΚΙΝΟ #ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
«Βόμβα» για τον κορονοϊό: Αυτή είναι η πόλη που θα έχει μέτρα για ακόμη πέντε χρόνια

Πηγή dikaiologitika.gr