Β. Κορέα: H επιδημιολογική κατάσταση “επιδεινώνεται”- ‘Eλλειψη ενημέρωσης διαπιστώνει ο Π.Ο.Υ

0
47

Β. Κορέα: H επιδημιολογική κατάσταση “επιδεινώνεται”- ‘Eλλειψη ενημέρωσης διαπιστώνει ο Π.Ο.Υ

Η κατάσταση επιδεινώνεται στη Βόρεια Κορέα σε ότι αφορά την επιδημία του “πυρετού” όπως αναφέρει η Πιονγκγιάνγκ τα κρούσματα της Covid-19, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που επικρίνει την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς των αρχών.

«Ως τώρα, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ακριβή εκτίμηση για την κατάσταση στο πεδίο. Κάνουμε την υπόθεση πως τα πράγματα βρίσκονται σε πορεία επιδείνωσης, όχι βελτίωσης», τόνισε ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τετάρτη στη Γενεύη. Εξήγησε μάλιστα πως ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την Δρ. Μαρία φαν Κέρκοβ, υπεύθυνη του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Βόρεια Κορέα έχει ανακοινώσει συνολικά 3,7 εκατομμύρια ύποπτα κρούσματα του SARS-CoV-2. Οι αρχές δεν μιλούν επισήμως παρά για ασθενείς «με πυρετό».

Σήμερα, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έκανε λόγο για 96.610 νέες περιπτώσεις ασθενών «με πυρετό», από 390.000 στις αρχές Μαΐου. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας βρίσκεται στους 69 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19 επί συνόλου 3,8 εκατ. ύποπτων κρουσμάτων του SARS-CoV-2

Οι 25 εκατ. πολίτες της Βόρειας Κορέας δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και το σύστημα υγείας της απομονωμένης χώρας θεωρείται ένα από τα χειρότερα στον κόσμο.

Ο Δρ. Ράιαν σημείωσε ότι ο ΠΟΥ έχει «προσφέρει επανειλημμένα βοήθεια» στις βορειοκορεατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εμβολίων, «τρεις φορές». Και «θα συνεχίσουμε να τα προσφέρουμε», επέμεινε

Εξήγησε πως ο Οργανισμός συνεργάζεται με την Κίνα και τη Νότια Κορέα στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος.

Αυτό που «δεν θα θέλαμε να δούμε είναι εντατική μετάδοση σε έναν ευάλωτο πληθυσμό με σύστημα υγείας ήδη εξασθενημένο. Δεν θα ήταν καλό για τη ΛΔ Κορέας, δεν θα ήταν καλό για την περιοχή, δεν θα ήταν καλό για τον κόσμο», επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr