Συναγερμός για πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

0
26
Συναγερμός για πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιά των πιθήκων και στην Ελλάδα – Οι πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα είναι άνδρας με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, ενώ αναμένεται και  γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών – στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων – ήταν θετικός.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».Προκειται για άνδρα με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #κρούσμα #ΕΟΔΥ #ΝΟΣΗΛΕΙΑ
Συναγερμός για πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Πηγή dikaiologitika.gr