Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Β. Ζελένσκι ζητά από τους Λευκορώσους πολίτες να μην εμπλακούν στον πόλεμο

0
67

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Β. Ζελένσκι ζητά από τους Λευκορώσους πολίτες να μην εμπλακούν στον πόλεμο

Με ένα ακόμη διάγγελμα του,  χθες Κυριακή 26/7, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες της γειτονικής Λευκορωσίας να μην αφεθούν να εμπλακούν στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της χώρας του.

«Το Κρεμλίνο έχει ήδη αποφασίσει τα πάντα για εσάς», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του.

«Δεν είσαστε σκλάβοι, δεν είσαστε κρέας για τα κανόνια. Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να πεθάνετε», πρόσθεσε.

Ο λευκορωσικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για λογαριασμό του, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι.

Το προς  Λευκορώσους, αίτημα-διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου  ακολούθησε την  ανακοίνωση του  Ρώσου  προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σάββατο, ότι η Μόσχα θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραύλους Ισκαντέρ-Μ –συστήματα ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Πούτιν έκανε γνωστό το σχέδιο αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Το Κίεβο κατήγγειλε πρόσφατα επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων εναντίον θέσεων του από το έδαφος της Λευκορωσίας, χώρας που θεωρείται στενός σύμμαχος της Μόσχας.

Χαρακτηριστικό είναι  ωστόσο το σημείο του διαγγέλματος  του  προέδρου της Ουκρανίας όπου αναφέρει,  « το ξέρω πως ο λαός της Λευκορωσίας μας υποστηρίζει — εμάς, όχι τον πόλεμο. Γι’ αυτό η ρωσική ηγεσία θέλει να τον σύρει σε αυτόν τον πόλεμο», επέμεινε ο κ. Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr